Animals And Friends – Live
Format: CD / Label: Eigen Beheer

Releasedatum: 1 september 2018

Tekst: Filip Heidinga

Begin jaren zestig begonnen zanger Eric Burdon en drummer John Steel samen de band The Animals. De orginele samenstelling bestond, naast Burdon en Steel, uit: Alan Price op keyboards, Chas Chandler op bas en Hilton Valentine op gitaar.
Na een aantal hits valt de originele samenstelling al in 1965 uit elkaar als Price de band verlaat. Hierna kent de band vele samenstellingen en komen de origenele leden nog twee keer bij elkaar. Ondanks het feit dat de originele band maar een aantal jaar samen blijft en ze maar drie albums opnemen is hun invloed zeer groot. Door hits als House Of The Rising Sun, Don’t Let Me Be Misunderstood en We Gotta Get Out Of This Place kent iedereen hun nu nog steeds. In 1994 werd de band zelfs geïntroduceerd in de Rock ‘N Roll Hall Of Fame.
Twee jaar eerder beginnen Valentine en Steel een nieuwe versie van The Animals uiteindelijk Animals and Friends genaamd. Valentine stopt in 2001 waardoor Steel nog het enige originele lid van de band is. Sinds 2012 bestaat de band uit: John Steel op drums, Danny Handley op gitaar en zang, Roberto Ruiz op bas en Mickey Gallagher op toetsen. Gallagher is vooral bekend als toetsenist van Ian Dury and The Blockheads maar heeft Alan Price opgevolgd als toetsenist in The Animals in 1965. Echter bleef Gallagher maar zeer kort in The Animals en heeft sindsdien niet alleen maar met Ian Dury and The Blockheads gespeeld maar ook met vele andere bands waaronder The Clash, Paul McCartney en The Ramones om slechts elke te noemen. Op deze release van Animals And Friends speelt Gallagher werkelijk weer fantastisch net als tijdens de live shows van de band.

De nieuwste release van The Animals And Friends lijkt op het eerste oog, vooral door de titel, een live opname maar het is echter live opgenomen in een studio. Danny Handley vertelde mij, toen we elkaar spraken tijdens de laatste Nederlandse tournee, dat ze met z`n vieren op een koude middag de studio zijn ingegaan en alle nummers live hebben opgenomen in één take. Wat echter meteen opvalt is dat de stem van Handley totaal anders klinkt op het album dan tijdens een concert van de band. Er is dus wel wat gedaan met de stem van Handley maar verder klinkt het album als een live show van de band.
De meeste nummers van deze release staan ook op de setlist van Animals And Friends opgevuld met een paar nummers die ze zelden live spelen. Hierdoor krijg je een mooie impressie van hun live show. En de setlist van de band is niet veel veranderd sinds de jaren zestig, en bestaat uit een heleboel oude rhythm & blues nummers en natuurlijk eigen materiaal.
Van het eigen materiaal speelt de band alle single’s vanaf 1964 tot en met eind 1966. Dat is, in volgorde waarin de single’s zijn uitgebracht: Baby Let Me Take You Home, The House of the Rising Sun, I’m Cryin, Boom Boom, Don’t Let Me Be Misunderstood, Bring It On Home to Me, We Gotta Get out of This Place, It’s My Life, Inside-Looking Out, Don’t Bring Me Down en CC Rider. Daarnaast staat ook de ode die Burton schreef aan de club waar The Animals vaak rondhingen in de jaren zestig: Club A Go Go.

Kortom: De mannen van Animals And Friends komen nog steeds elk jaar een paar keer naar Nederland voor optredens. En deze cd is een mooi aandenken aan het optreden.


Tracklist:
01. Baby Let Me Take You Home
02. It’s My Life
03. Bright Lights, Big City
04. I’m Crying
05. Bring It On Home To Me
06. Don’t Bring Me Down
07. Outcast
08. I Put A Spell On You
09. Don’t Let Me Be Misunderstood
10. Inside Looking Out
11. CC Rider
12. Night Time Is The Right Time
13. She Said Yeah
14. Work Song
15. Ain’t Got You
16. Hallelujah I Love Her So
17. Club A Go Go
18. We Gotta Get Out Of This Place
19. Boom Boom
20. House Of The Rising Sun

Website: Animals And Friends

Tour 2019:
15.02 – Fletcher Hotel, Heiloo
16.02 – Fletcher Hotel, Berg en Dal
05.04 – Gebouw T, Bergen op Zoom
06.04 – De Bosuil, weert
07.04 – Estrado, Harderwijk
24.10 – De Vanger, Bruinisse
25.10 – Flux, Zaandam


Ook te lezen op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.