Anders Osborne – Buddha And The Blues
Format: CD – LP – Digital / Label: Back On Dumaine Records
Releasedatum: 26 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Het is aan het inmiddels alweer zestiende album van de Zweeds-Amerikaanse singer-songwriter Anders Osborne te horen hoe goed een vakantie je kan doen. De nummers op zijn nieuwste album zijn namelijk allemaal geschreven tijdens een vakantie in Californië en in zijn achtertuin.

Anders wordt op dit album bijgestaan door een aantal zeer geroutineerde muzikanten, namelijk Bob Glaub (bas, o.a. Warren Zevon), Chad Cromwell (drums, o.a. Peter Frampton), Waddy Wachtel (gitaar, o.a. Keith Richards & the X-Pensive Winos) en Benmont Tench (toetsen, Tom Petty & the Heartbreakers).

Normaal gesproken strooide Osborne flink in het rond met invloeden uit de blues, New Orleans funk en worldmusic. Dit keer is het New Orleans geluid vrijwel niet te horen en heeft plaatsgemaakt voor een ontspannen en zonnig geluid.

Zoals hij zelf in het intro van de opener Alone zegt “intimate and cool”. En dat is het semi akoestische nummer dan ook. Loom stampend met een ontspannen folky geluid. Het blijft intiem in Fields Of Honey. Een zacht schuifelend nummer, dat zelfs aan Jackson Browne doet denken met heerlijke achtergrondzang van Windy Wagner-Cromwell. Dit nummer heeft een zonnig Californisch geluid.
Running opent met een bluesy snijdende slidegitaar en is een ontspannen mid-tempo nummer, waarin het Jackson Browne-achtige geluid ook weer te horen is. Smoke And MIrrors is de stevigste rocker op dit album. Mid-tempo met rauw schrijnend gitaarwerk van Waddy Wachtel, die tijdens zijn solo bewijst nog steeds een beul van een gitarist te zijn.
Van het lekker lui groovende Aching For Your Love gaat de zon automatisch schijnen. Dit nummer dobbert heerlijk voort met satijnen achtergrondzang van Windy Wagner-Cromwell. Escape doet nog het meest aan het “oude” werk van Osborne denken door de broeierige funky grooves en het bluesy gitaarwerk. Na de zachte en intieme semi-akoestische ballad Buddha And The Blues keert het Californische geluid weer terug in The One I Love, dat zelfs Eagles-achtig klinkt.
Het loom swingende Traveling With Friends straalt één en al geluk en tevredenheid uit en is dus een perfecte afsluiter van dit album.

Dit nieuwe album van Anders Osborne is het zoveelste bewijs van de veelzijdigheid van deze artiest. Met dit album zal hij ook de Americana fans blij maken!


Tracklist:
01. Alone
02. Fields Of Honey
03. Running
04. Smoke And Mirrors
05. Aching For Your Love
06. Escape
07. Buddha And The Blues
08. The One I Love
09. Traveling With Friends

Website: Anders Osborne


Ook op Blues Magazine ...