Ana Popovic - Trilogy

Ana Popovic – Trilogy
Format: 3CD – Vinyl

Label: ArtisteXclusive
Releasedatum: 20 mei 2016

Tekst: Gerrit Schinkel

Ana Popovic is geboren op 13 mei 1976 in Belgrado, in het voormalige Joegoslavië en de hoofdstad van het huidige Servië. Muziek speelde een grote rol in de familie Popovic en Ana speelt al vanaf haar vijftiende gitaar. In 1995 vormt zij de band Hush waarmee ze in haar thuisland succes had. In 1998 traden ze zo’n 100 keer op en was de band ook regelmatig op de Joegoslavische televisie te zien. Hush ging uit elkaar toen Ana in 1998 naar Nederland kwam om aan het conservatorium in Utrecht te gaan studeren. Maar een jaar later stopte ze al met haar studie en ondertekende een platencontract. In 2002 verscheen haar eerste soloalbum ‘Hush’. Sinds 2012 woont Ana Popovic in Memphis.

Ana Popovic is inmiddels een gevestigde naam in de blues- en jazzwereld. Ze toert het hele jaar door met haar uitstekende band. Zo was ze op 3 juni jl. de openingsact op het Holland International Blues Festival in Grolloo en vanaf eind juni staat er weer een tournee in de VS en Canada op stapel. Haar gitaarspel wordt door niet de eerste de beste gitaristen geprezen. ‘Ana Popovic is one helluva a guitar-player’, zei Bruce Springsteen. En volgens Billy Gibbons van ZZ Top ‘rocks Ana the blues in fine, fine fashion’. Geen slechte aanbeveling lijkt mij.

Tussen de tournees door worden er ook nog albums gemaakt. Vorige maand kwam ‘Trilog’y uit. En de titel zegt het al, een driedubbel album met in totaal drieëntwintig songs.

De eerste vier nummers op cd 1 overvallen je als een tornado. Funky bluesrock, temperamentvolle blazers, scheurende felle gitaarsolo’s, keys en een ritmesectie die herinneringen oproept aan The Meters, maar dat is ook niet zo vreemd als je bassist George Porter jr. inhuurt. In de soulbluesballad Train is Joe Bonamassa te horen met een vlammende gitaarsolo zoals we van hem gewend zijn. If Tomorrow Was Today wordt gedragen door de blazers en het orgel van Ivan Neville. De prima ritmesectie komt weer naar voren in Long Road Down, met een verpletterende gitaarsolo aan het eind. In Johnny Guitar Watson’s Hook Me Up is Robert Randolph te gast met een indringende solo op lapsteel. Een prachtige lovesong met weer een verschroeiende gitaarsolo van Popovic. Dat Ana Popovic niet alleen een uitstekende gitariste maar ook een heel goede zangeres is bewijst ze in het afsluitende Too Late.

 Cd 2 opent weer overdonderend met vlijmscherpe gitaarsolo’s in de bluesrocker You Got The Love, waarna het tempo sterk terugloopt in het jazzy Johnny Ray met mooi pianospel. Orgel, spetterend gitaarwerk en de indringende zang zijn in Woman To Love te horen en Let’s Do It Again is een soulvol duet van Popovic en Alphonzo Bailey, beter bekend als de rapper Al Kapone. Vlammende gitaarsolo’s, beukende drums en een rollende bas domineren het uptempo instrumentele Who’s Yo’ Mama?. Wasted is een soulbues met lyrisch gitaarwerk van Popovic. Cd 2 eindigt met het indringend gezongen Crying For Me.

 Cd 3 is totaal iets anders. Jazzliefhebbers komen op dit schijfje goed aan hun trekken. New Coat Of Paint is pure jazz met blazers, een mooie pianosolo van Kyle Roussell en heldere zang van Popovic. Waiting On You heeft een Dave Brubeck-achtig begin, met weer de uitstekende zang en een vloeiende jazzy gitaarsolo van Popovic. In A Sentimental Mood, de jazzklassieker van Duke Ellington uit 1935 is een juweeltje. Schitterende zang, weer een mooie jazzy gitaarsolo en een ingetogen blazerssectie. Het vervolg is swingend met drie songs waarin de zuivere en soepele zangstem van Ana Popovic weer een hoofdrol speelt. Het slotnummer You Don’t Know What Love Is, brengt je rechtstreeks naar de nachtclubs van New Orleans. Een heerlijk nummer met puik pianospel en een zwoel zingende Popovic.

Conclusie:
Ana Popovic maakt haar faam weer waar. ‘Trilogy’ is een uitstekend, gevarieerd album, waarop Ana Popovic met verve de diverse muzikale wegen bewandelt.

Tracks cd 1:
01. Love You Tonight
02. She Was A Doorman
03. Show You How Strong You Are
04. Fencewalk
05. Train
06. If Tomorrow Was Today
07. Long Road Dow
08. Hook Me Up
09. Too Late

Line up:
Ana Popovic – (slide)gitaar, zang
Ivan Neville en Jason Clark – keys
Derwin Perkins en Harold Smith – rhythm gitaar
Mark Mullins – trombone
Bobby Campo – trompet
Jason Mingledorff – tenor sax
George Porter jr. Jacky Clark en Tommy Sims – bas
Raymond Weber en Peewee Jackson – drums
Angie Primm, Anjelika Josepth en Erica Falls – backing vocals

Tracks cd 2:
01. You Got The Love
02. Johnnie Ray
03. Woman To Love
04. Let’s Do It Again
05. Who’s Yo’ Mama?
06. Wasted
07. Crying For Me

Line up:
Ana Popovic – (slide) gitaar en zang
Michele Papadia en Jason Clark – keys
Jacky Clark en Mark van Meurs – bas
Tommy Sims – bas, rhythm gitaar
Cody Dickinson – drums en keys
Stephane Avellaneda  en Edward Cleveland– drums
Angie Primm – backing vocal

Tracks cd 3:
01. New Coat Of Paint
02. Waiting On You
03. In A Sentimental Mood
04. Old Country
05. Waiting On You (Double Time Swing)
06. Heaven’s Crying Aka Song For The Next Generation
07. You Don’t Know What Love Is

Line up:
Ana Popovic – zang en gitaren
Delfeayo Marsalis – trombone en horn
Khari Allen Lee – alt sax
Roderick Paulin – tenor sax
Scott Johnson – bariton sax
Kyle Rousell – piano
David Pulphus en Barry Stephenson – akoestische bas
Herlin Riley en Bernard Purdie – drums

Website: Ana Popovic

 


Ook op Blues Magazine ...