Foto Recensie: American Aquarium - Things Change

American Aquarium – Things Change
Format: CD / Label: New West Records
Releasedatum: 1 juni 2018

 Tekst: Peter Marinus

American Aquarium is een band uit Raleigh, North Carolina, met een typisch Amerikaans geluid. Het is dan ook niet voor niets dat zij qua stijl onder de “Americana” valt. Hun geluid rockt bij tijd en wijle pittig, maar nergens te hard, en is doorspekt met een flinke scheut country.
Dit is alweer het zevende album van de band, die bestaat uit B.J. Barham (zang en gitaar), Shane Boeker (sologitaar), Joey Bybee (drums), Ben Hussey (bas) en Adam Kurtz (pedalsteelgitaar, gitaar).

Het album opent met een schoolvoorbeeld van die typisch Amerikaanse Americana stijl, The World Is On Fire. Een mid-tempo nummer met rauwe zang en een huilende pedalsteel. De band is overduidelijk beïnvloed door de jaren ’70 countryrock maar er zijn ook modernere invloedern te vinden als John Cougar of The Drive-By Truckers. Ook Crooked + Straight is een rocker, maar dan uptempo. Pompend met een kristalhelder gitaargeluid. In dit nummer komt de invloed van Tom Petty ook boven drijven.
Diezelfde Tom Petty wordt geëerd in When We Were Younger Men met de zin “it kills me to know that you’ll never pass my way again”. Een ontroerend mooie countryrock ballad met hemelse pedalsteel. Tough Folks rockt fel in een John Cougar-achtige stijl met scherp riffende gitaren. One Day At A Time is nog zo’n schitterende ballad waarin de pedalsteel excelleert. Een ballad van het breekbare soort. In Work Conquers All stapt de band over op luchtig deinend hillbilly met Byron Berline als gast op de fiddle. Een aanstekelijke meezinger met diepe twanggitaar.
I Gave Up The Drinking (Before She Gave Up On Me) klinkt haast funky en is een honky tonk song a la The Charlie Daniels Band, maar dan zonder viool, maar wel met priemend gitaarwerk en die continu huilende pedalsteel. In de deinende akoestische ballad Shadows Of You is Byron Berline weer te gast, samen met de accordeon van Dan Walker.
‘Til The Final Curtain Falls is een lome funy Americana song, die prima als afscheidssong fungeert.

Voor wie zijn Americana niet al te hard rockend prefereert, is dit album zeer zeker aan te raden.


Tracklist:
01. The World Is On Fire
02. Crooked + Straight
03. Tough Folks
04. When We Were Younger Men
05. One Day At A Time
06. Things Change
07. Work Conquers All
08. I Gave Up The Drinking )Before She Gave Up On Me)
09. Shadows Of You
10. ’Til The Final Curtain Falls

Website: American Aquarium


Ook op Blues Magazine ...