Foto Recensie: Amber Cross - Savage On The Downhill

Amber Cross – Savage On The Downhill
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 22 Maart  2019

 Tekst: Paul Op den Kamp

Regelrecht uit een boek van John Steinbeck komt de albumcover. De zangeres Amber Cross staart je aan als een van gedoemde personages uit de boeken. De desolate omgeving rond haar als een metafoor voor de muziek. Hetzelfde landschap van Zuid-Californië wordt immers in de boeken als in de muziek behandeld.

De zangeres stopt in 2003 met haar opleiding om te werken aan haar muziek. Na jaren te hebben gewerkt als voorprogramma van onder andere Mary Gauthier en Ramblin` Jack Elliot debuteerde ze in 2013 met haar eerste album. Dit nieuwe ‘Savage On The Downhill’ is album nummer drie.

Qua stijl is ze te vergelijken met een iemand als Gillian Welch. Op dezelfde manier als die grootheid brengt Amber Cross op haar liedjes. Kleine miniatuurtjes spaarzaam begeleid door gitaar, viool, mandoline en drums. Haar zangstem vol compassie en medelijden voor de personages uit de tekst. Mannen en vrouwen op het randje van de zelfkant, levend in wereld vol armoede, pijn en uitzichtloosheid. Hun bezongen ellende wordt nu bitterzoete poëzie. Mooi en ontroerend maar ook rauw en keihard.

Een album voor iedere blues, dan wel Americana liefhebber die op zoek is naar iets moois. Muziek zo authentiek dat je haast denkt oude traditionals te horen. Niets is minder waar, het gaat om het werk van een originele artiest. Werk met een oud rafelrandje maar toch volledig uit 2019. Een bescheiden, kleine verzameling liedjes die samen een absoluut meesterwerk vormen.


Tracklist:
01. Pack of Lies
02. Eagle & Blue
03. Savage On The Downhill
04. Leaving Again
05. Echoes
06. Trinity Gold Mine
07. Tracey Joe
08. Storms of Scarcity
09. One Last Look
10. Lone Freighters Wail

Website: Amber Cross

Foto Recensie: Amber Cross - Savage On The Downhill


Ook op Blues Magazine ...