Foto Recensie: Altered Five Blues Band - Ten Thousand Watts

Altered Five Blues Band – Ten Thousand Watts
Format: CD – Digital / Label: Blind Pig Records
Releasedatum: 6 september 2019

Tekst: Jos Verhagen

De Altered Five Blues Band is in alles niet veranderd, zij maken al sinds 2002 lekker sappige, niet te versmaden blues met powerhouse Jeff Taylor als bluesy soulvolle rots in de branding. Samen met gitarist Jeff Schroedl met zijn levendige en veelzijdige spel vormen het hart van de Altered Five Blues Band. Onder leiding van topproducer Tom Hambridge weet je dat het met de ritme sectie ook wel snor zit; Mark Solveson op bas en drummer Alan Arber vormen de basis, gecompleteerd door het fijne ondersteunende keyboard spel van Ray Tevich.
Met zijn vijven brengen zij tijdloze blues op hun vijfde plaat, de tweede onder leiding van Hambridge. Deze top producer weet het beste uit de mannen te halen en dat laten zij hier horen in twaalf  eigen nummers.

De sound van de Altered Five Blues Band wordt bepaald door de twee Jeff’s de powervolle bluesy soul zang van Jeff Taylor, en het krispy fijne gitaar spel van Jeff Schroedl. Het is geen scheurende blues rock maar eerder lekker “wegluister blues” van mannen die muziek willen maken.

De openings track Right On, Right On zet de toon, deze lekkere uptempo shuffle is een fijne opener; “I tell all the women, you gather all the guys ,its party time”. De titel track Ten Thousand Watts is lager in tempo maar een waar genot om naar te luisteren, donkere baslijn, flitsend gitaar werk, subtiele keys, en die stem, die draagt bij aan de mystiek in dit nummer. Mischief Man verhaalt over alle ondeugden in het leven en wordt door de heren vertolkt in een snelle track met goed drumwerk.
In Great Minds Drink A Like, is de hoofdrol voor Ray Tevich die er een vette Hammond solo uitstrooit in deze klassieke blues shuffle. Het tekent de afwisseling van de Altered Five. Zoals ook Don’t Rock My Blues en dat doet dit nummer dan ook niet, Big Jeff Taylor en Jeff Schroedl kleuren dit nummer passievol in met referentie aan BB King.
In Sweet Marie brengen ze een ode aan hun ideale vrouw, deze shuffle kenmerkt zich door mooi piano spel en een oh zo lekker basloopje. De slow blues Dollars And Demons vertelt alles wat de Altered Five zijn, perfect gemixt door Tom Hambrigde met aandacht voor alle instrumenten. Deze jongens kunnen verdomd fijne nummers schrijven en ze ook nog eens goed brengen.
Neem I hate to leave you (with a sixpack in the fridge), een blues tekst zoals je verwacht een machtige bas, lekker priegelig gitaarwerk, Hammondje op de achtergrond. Zoals het hoort afsluiten met je sterkste nummer Let Me Be Gone, hypnotiserend mooi baswerk  en flitsende mondharmonica van Steve Cohen.

De Altered Five Blues Band, de zang is top, de gitaar fantastisch, ze geven hier hun visitekaartje af voor een fijn avondje blues, alle nummers zijn raak. Volgens de bio zijn ze een Europese tour aan het plannen laten we hopen dat ze ook Nederland aandoen, want dit is blues die je wilt zien.


Tracklist:
01. Right On, Right On
02. Too Mad to Make Up
03. Ten Thousand Watts
04. Mischief Man
05. Great Minds Drink Alike
06. Don’t Rock My Blues
07. Sweet Marie
08. Dollars & Demons
09. I Hate to Leave You (With a 6-Pack in the Fridge)
10. Let Me Do the Wrong Thing
11. Half of Nothing
12. Let Me Be Gone

Website: Altered Five Blues Band


Ook op Blues Magazine ...