Ally Venable - Heart of Fire

Ally Venable – Heart of Fire

Format: CD , vinyl, download
Label: Ruf Records
Release date: 26 February 2021

Door de corona pandemie hebben veel muzikanten een zware tijd en met deze CD Heart of Fire wil Ally Venable haar fans een hart onder de riem steken, zoals ze zelf zegt: “My vision was to spread a positive message of love, the world needs that right now.” Of deze positieve boodschap in deze CD zit laat ik aan de individuele luisteraar over. Een nummer als Hateful Blues brengt niet echt een positieve boodschap. Pas 21 jaar, brengt de Texaanse Ally Venable alweer haar vierde album uit. Met Stevie Ray Vaughan als haar grote voorbeeld geeft ze op deze CD weer een staaltje van haar gitaar kunnen. Net als op haar eerdere CD´s heeft ze weer een aantal blues gitaar grootheden weten te strikken. Zo waren Lance Lopez en Gary Hoey te horen op haar CD Puppet show uit 2018, en voor Texas Honey (2019) Mike Zito en Eric Gales. Op deze spelen Devon Allman en Kenny Wayne Shepherd een nummer met Ally mee.

Tekst: Jos Verhagen

Ik begin maar meteen met waar de pijn zit in deze CD, de productie van Jim Gaines; het vloeit niet, het glijdt niet, de riffs zitten te ruig in de mix waardoor de zang van Ally soms heel geforceerd overkomt. Zo krijgt de CD niet de openingstrack mee waardoor je de hele CD wilt afluisteren. Beter uit de verf komt Ally bij “Played the game´´ of het duet met Devon Allman “Road to nowhere´´. “Played the game´´ begint met een mooi dobro intro en is opgebouwd rond een lekkere bas en slide gitaarwerk, Alhoewel Ally mooi zingt legt ze het er soms te dik bovenop. In “Road to nowhere´´ met Devon Allman gaat het er minder ruig aan toe en dat komt haar zang ten goede. Een lekkere southern rocker met heerlijk gitaarwerk. Over de samenwerking zegt Ally: “Devon jumped right into the song, elevated it, and brought it to life, His vision for the song aligned perfectly with mine´´.

“Bring on the pain“ met Kenny Wayne Shepherd daarentegen is wat een complex en moeilijk nummer geworden, en dat zet zich voort op deze Cd in nummers als “Hard Change, Do It in Heals en Sad Situation´´ met te harde riffs en over de op zang maar wel met goede gitaar solo´s. Pas bij haar interpretatie van Bill Withers “Use me´´ en de 9 minuten durende geweldige instrumentale ode aan Stevie Ray Vaughan komt het geheel weer wat tot bedaren, let ook op het fijne drumwerk. Het afsluitende “What do you want from me´´ en de bewerking van Bessie Smith´s Hatefull blues nummers die qua sfeer beter aansluit bij haar vorige CD Texas Honey.

Zoals gezegd de productie vind ik niet echt top, dit in tegen stelling tot haar vorige CD Texas Honey waarbij Mike Zito wel de juiste verhouding te pakken had. Toch Ally Venable is een gitariste met een groot talent, waar we het laatste nog niet van gehoord hebben…

Ally Venable – “Bring On The Pain”, Feat. Kenny Wayne Shepherd (Official Video)

Bring On The Pain

 

Ally Venable – Heart of Fire
Track List

1. Hearts of Fire
2. Played the Game
3. Hateful Blues
4. Road to Nowhere Feat Devon Allman
5. Bring on the Pain Feat Kenny Wayne Shepherd
6. Hard Change
7. Do It in Heals
8. Sad Situation
9. Use Me
10. Tribute to SRV
11. What do you want from me

Ally Venable Online : allyvenableband.com


Ook op Blues Magazine ...