Allman Goldflies Band – Second Chance
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 12 maart 2018

Tekst: Peter Marinus

Nu de beide broers, Gregg en Duane Allman, niet meer onder ons zijn is het uiteraard gebeurd met The Allman Brothers Band. Fans van deze band zullen blij opveren als ze horen dat het neefje van de Allman broers, Gary, een album heeft uitgebracht als lid van Allman Goldflies Band.
Hij is deze band gestart met bassist, violist en zanger David Goldflies, die in het verleden speelde in bands als Ram Jam en Dickey Betts & Great Southern. De overige leden van de band zijn gitarist Joe Weiss, drummer Shawn “Shack” Shackleford en gitarist Matt Siegel, die speelde bij o.a. Robert Randolph en Ray Wylie Hubbard. Met een bezetting als deze zijn de verwachting natuurlijk torenhoog. En ik moet helaas zeggen, dat dit album niet overtuigt.
Daar is een aantal redenen voor op te noemen. Ten eerste de productie van dit album. Er zit een constant dof geluid in de nummers waar met name het drumgeluid last van heeft. Zo doende willen de nummers niet echt spetteren.

Daarnaast schommelt het kwaliteitsniveau van de nummers te veel. Zo had Fadiddle wat mij betreft weggelaten mogen worden. Een instrumentaal nummer waarin David Goldflies de viool bespeelt. Het nummer opent met melodramatische klezmer geluiden waarna het gas er op gaat en een bluegrass-achtig huppelnummer ontstaat.
Het funky Can’t Turn Back Now wordt door David Goldflies gezongen. Door het doffe geluid knalt dit nummer niet zoals het had kunnen knallen. Het gitaarduo Joe Weiss en Matt Siegel redt dit nummer van de vergetelheid. Dit duo is trouwens op het hele nummer prima in vorm met twingitaar geluid, dat uiteraard aan The Allman Brothers Band doet denken. Zij redden ook de gelikte ballad Yesterday’s Blues. Het album opent trouwens wel prima met de lui pompende shuffle Ever Been So Lonely Baby met typerende Allman breaks en tempowisselingen en uiteraard prima bluesy gitaarwerk. Door het sprankelende twingitaar geluid duiken in Southern’s All I Ever Want To Be de onvermijdelijke “Jessica” vergelijkingen op, terwijl er qua melodie ook stiekem van “Sweet Home Alabama” gepikt is. In You Gave Me Love is Luther “Blue Lou” Wamble te gast, een zanger-gitarist die Jarenlang deel uitmaakte van de band Clarence “Gatemouth” Brown en onlangs overleed. Zijn doorleefde stemgeluid is te horen in dit zacht swingende funky nummer.
When Jesus Calls begint met een overweldigend gospelkoor. Jammer genoeg gaat het gospelvuur als snel over in een waakvlammetje in dit wat tamme Southern rock nummer. De countryballad Baby Show Me How gaat flink richting het werk van Willie Nelson.

Nogmaals, aan de muzikanten ligt het het niet. Het is alleen te hopen dat zij op een volgend album een goede producer in de arm nemen en wat meer aandacht schenken aan het kwaliteitsniveau van de nummers. Nu hebben zij mij nog niet overtuigd.

Tracklist:
01. Ever Been So Lonely Baby
02. Standing In The Georgia Rain
03. Southern’s All I Ever Want To Be
04. Can’t Turn Back Now
05. Fadiddle
06. Baby Show Me How
07. Pretty Green Eyes
08. When Jesus Calls
09. Yesterday’s Blues
10. You Gave Me Love

Website: Allman Goldflies Band