Alex Dunn – Scattered Poems
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 16 november 2018

Tekst: Peter Marinus

Wat moet je doen om je te vermaken als je tien jaar lang zalmvisser in Alaska bent? Je leert jezelf gewoon gitaarspelen en begint in de vele afgezonderde en desolate plekken in Alaska nummers te schrijven!
Dat is wat er gebeurde met Alex Dunn, die trouwens uit Seattle, Washington komt. En van dat laatste is totaal niets te horen op zijn debuutalbum. Dus in de verste verten is er geen grunge te bespeuren. Wel intieme en warme, duidelijk door de country beïnvloede singer-songwriter nummers.

Alex wordt op zijn eerste album bijgestaan door een aantal gelouterde muzikanten, namelijk Sam Esecson (drums), Eli West (elektrische gitaar, pedal steel, banjo), Anna Tivel (fiddle), Birch Pereira (staande bas), Colby Sander (dobro, elektrische gitaar), Bennet Pullen (bas), Dan Rainard (elektrische gitaar), Dean Schmidt (bas) en Kevin Suggs (pedal steel).

Alex heeft een fluweelzacht stemgeluid, dat de intimiteit in de nummers alleen maar ten goede komt. Het album opent met de intiem swingende akoestische Americana van Colorado Line met warm tokkelende banjo en krassende fiddle en een flink hoog countrygehalte. Dear Mama heeft een warme sfeer en geluid dat past bij J.J. Cale met fraai snijdende dobro en priemende elektrische gitaar. Eén van de vele fraaie ballads is het tedere Scattered Poems met een zacht huilende fiddle en een banjo, die een bluegrass accentje toevoegt.
Will You Be is een countryswinger met een twangende rockabilly gitaar en huilende pedalsteel. Een luchtige deiner waarin het warme gevoel niet ontbreekt. Rattlesnake Bush heeft een iets hoger (country)rock geluid waarin de warmte echter nog volop aanwezig is. Dit nummer klinkt alsof Gerry Rafferty zich aan de countryrock waagt.
Een ander voorbeeld van de vele mooie ballads op dit album is het melancholieke East Of The Hills met alle benodigde elementen: huilende pedal steel, snijdende fiddle en het intieme stemgeluid van Alex. Norma opent met trage funky drumgrooves en gaat warm deinend verder. Ook One Step Away heeft een luchtige swing en is een countrypop nummer met gedoseerd twangende gitaar en een geluid dat zowaar aan The Everly Brothers doet denken.
Na nog een aantal fraaie ballads, die niets voor elkaar onder doen, wordt het album solo door Alex afgesloten met het intieme This All Goes Away.

Als dit album geen “Fisherman’s Friend” is weet ik het ook niet meer. Een heerlijk warm en teder singer-songwriters album.


01. Colorado Line
02. Dear Mama
03. Scattered Poems
04. Will You Be
05. Rattlesnake Bush
06. East Of The Hills
07. To Love And Be Loved
08. Norma
09. One Step Away
10. Sorry My Dear
11. Juniper Wine
12. Wandering Through The Years
13. This All Goes Away

Website: Alex Dunn