Alela Diane – Cusp
Format: CD – Digital / Label: AllPoints Records
Releasedatum: 9 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Dit vijfde album van Alela Diane, singer-songwriter uit Nevada, handelt over onderwerpen als de geboorte van een nieuwe baby, het moederschap en vrouwelijkheid. En ik blijk dan de aangewezen persoon te zijn om daar een recensie over te schrijven.
Alela Diane wordt omschreven als een “new folk” zangeres, die zich bezighoudt met “kampvuurgospel”. Met beide termen heb ik helemaal niets… Ik hou het gewoon lekker simpel…ze is een singer-songwriter die met door folk beïnvloede muziek bezig is. En van enige gospel heb ik op dit album totaal niets gehoord.
Het resultaat is een zeer indrukwekkend album dat vol staat met fraaie, stemmige ballads.

Zoals de opener Albatross, een pianoballad met fraaie strijkers die gearrangeerd werden door Ryan Francesconi, bekend van zijn werk met Joanna Newsom. Nu die naam toch gevallen is durf ik te beweren dat dit nummer een stijl heeft, die ergens tussen Joanna Newsom en Tori Amos in ligt.
De folky ballad The Threshold klinkt zeer intiem met een belangrijke rol voor de fluit van Heather Woods Broderick en de warm glijdende bas van Luke Ydstie.  Een vergelijking met het werk van Sandy Denny durf ik hier dan ook te maken.
Sandy Denny komt trouwens nog even terug in Song For Sandy. Een pianoballad waaruit haar grote bewondering voor deze Britse zangeres blijkt. De melancholieke ballad Émigré klinkt mede door de strijkers Anna Fritz (cello) en Mirabai Peart (viool en viola) zeer indrukwekkend. In de deinende ballad Moves Us Blind speelt de statige piano van Rob Burger (van de band Iron & Wine) een belangrijke rol. Never Easy doet gedurende het hele nummer denken aan de beginjaren van Neil Young. Opvallend is hier de schurende elektrische gitaar van Peter M. Murray.
Er staat werkelijk geen slecht of matig nummer op dit album. Het is allemaal zeer indrukwekkend. Van het zacht wiegende Buoyant tot de warme pianoballad Wild Ceaseless Song. Voor mij zijn de parels op dit album Yellow Gold, dat vergelijkbaar is met de mooiste Sandy Denny ballad en het mysterieuze So Tired.

Een zeer persoonlijk, intens en indrukwekkend album dat voor iedere rootsrock/Americana liefhebber een “must buy” moet zijn.


Tracklist:
01. Albatross
02. The Threshold
03. Moves Us Blind
04. Émigré
05. Never Easy
06. Song For Sandy
07. Buoyant
08. Ether & Wood
09. Yellow Gold
10. So Tired
11. Wild Ceaseless Song

Website: Alela Diane

Tour:
14 april: Nijmegen – Doornroosje
21 april: Rotterdam – Motel Mozaique
22 april: Amsterdam – Zonnehuis