Alejandro Escovedo with Don Antonio – The Crossing
Format: CD – Digital / Label: Yep Roc Records
Releasedatum: 14 september 2018

Tekst: Ella-Milou Quist

De nieuwste release van de in Texas woonachtige singer-songwriter Alejandro Escovedo is een conceptalbum over twee mannen, eentje uit Mexico en de andere uit Italië, die in deze tijd proberen te emigreren naar de Verenigde Staten. Het veelvuldig vertelde verhaal over immigranten die op zoek zijn naar geluk en daarom emigreren naar ‘The Promised Land’ om de Amerikaanse Droom na te jagen, met alle gevolgen van dien, is nog altijd actueel. Helaas voor de van origine Mexicaanse Escovedo een niet zo ver van zijn bed show als zoon van Mexicaanse immigranten. Het is een hot item in Amerika, gezien de politieke strijd die nu gaande is aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Met ‘The Crossing’ vat Escovedo meteen de koe bij de horens. Het is zijn manier om een statement te maken.

Escovedo begon ooit in de wave punkrock groep The Nuns en later, in de jaren tachtig, toen hij naar Austin, Texas verhuisde en meer de roots rock en alt-country leerde kennen, speelde hij in bands als Rank And File en de True Believers. Zijn eerste solo album ‘Gravity’ bracht hij uit in 1992. De Mexicaanse singer-songwriter komt uit een zeer bekende familie van muzikanten. Zijn broers zijn de percussionisten Coke Escovedo en Pete Escovedo, die beiden onder andere speelden met Carlos Santana en hij is de oom van percussioniste Sheila E. Alejandro’s andere broer Mario was de frontman van de hardrock band The Dragons en Javier speelde in de punkrock band The Zeros. Inmiddels heeft de 67-jarige zelf ook heel wat solo platen op zijn naam staan, waarvan ‘The Crossing’ zijn nieuwste is.

‘The Crossing’ is opgenomen met de Italiaanse rock artiest Antonio Gramentieri en zijn band Don Antonio. De samenwerking houdt echter niet op bij Don Antonio. Escovedo vroeg ook de gitaristen Wayne Kramer van MC5 en James Williamson van Iggy & The Stooges, twee leden van de Engelse rockband The Only Ones, Peter Perrett en John Perry en de singer-songwriter Joe Ely om hem te helpen. Van Ely leent Escovedo overigens het prachtige Silver City. De rest van de nummers op ‘The Crossing’ zijn eigen geschreven liedjes.
Met al deze verschillende muzikanten met ieder hun eigen sound en stijl zal het dan ook niet verbazen dat het album naast Mexicaanse en Italiaanse invloeden, ook punk, rock, alt country, roots, Tex-Mex en zelfs een vleugje blues en jazz bevat. Een breed scala aan geluiden dus die samen gearrangeerd zijn tot een mooi  en passend geheel. De stemmen van Alejandro en Antonio (die soms erg veel weg heeft van Tom Petty), kleuren daarnaast ook nog eens perfect  bij elkaar.

Andare is met zijn schitterend gearrangeerde strijkers een mooi en interessant intro van ‘The Crossing’. Op het daarop volgende Footsteps In The Shadows wordt de spanning van het verhaal dat Alejandro wil vertellen gedurende het nummer steeds verder opgebouwd. Het zet de toon voor de rest van de plaat en het nodigt uit om verder en dieper in het verhaal te duiken. Het album is tegelijk groots en meeslepend, zoals op het rocky Footsteps In The Shadows, de bluesrock-achtige songs Sonica USA en Fury And Fire en het punky MC Overload, als ook klein en intiem zoals op het Tex-Mex nummer Amor Puro, de melancholische liedjes Cherry Blossom Rain en Silver City en de jazzy nummers Rio Navidad en Flying.
De indrukwekkende  afsluiter The Crossing zou zo een song van David Bowie kunnen zijn, die ook erg goed was in het bezingen van politieke kwesties. Zelfs de stijl en manier van zingen doet denken aan Bowie. Het is een sterke song dat ook echt als een einde voelt. Als de eindtune van een film. Het nummer sluit, zoals Andare begonnen is, met mooi gearrangeerde strijkers nadat de spanning en dus het verhaal, tot een climax is gekomen. ‘The Crossing’ heeft een kop en een staart en vormt een film op zich. Het is een tijdloos album dat het waard is om verfilmd te worden. Een knap staaltje werk van een zeer getalenteerde artiest.


Tracklist:
01. Andare
02. Footsteps In The Shadows
03. Texas Is My Mother
04. Teenage Luggage
05. Something Blue
06. Outlaw For You
07. Amor Puro
08. Waiting For Me
09. How Many Times
10. Cherry Blossom Rain
11. Sonica USA
12. Rio Navidad
13. Silver City
14. Fury And Fire
15. Flying
16. MC Overload
17. The Crossing

Website: Alejandro Escovedo