Albert Cummings - Ten (album cover)
Format: CD, digital
Label: ‎ Ivy Music Company
Release: 8 April 2022
Tekst: Jos Verhagen

Soms blijft er een Cd wat langer liggen dan je eigenlijk zou willen, zo kon het gebeuren dat Albert Cummings zijn nieuwe album Ten even aan de aandacht was ontsnapt. Na de eerste luisterbeurt heb ik daar spijt van, wat een knaller van een blues album is me dit. Dit is de muziek die de blues zo mooi maakt, zeer afwisselende songs, een perfecte productie en met een artiest behept met een prachtige stem en met fijn gitaarspel. De 13 nummers die dit album kent zijn alle ongekend in hun schoonheid.

Albert speelt gitaar en zingt en hij wordt op dit album geholpen door een aantal van de beste sessiemuzikanten uit Nashville waaronder Michael Rojas (toetsen), Sam Levine (sax), Roy Agee (trombone), Steve Patrick (trompet) en Rob McNelley (rhythm gitaar), Glenn Worf (bas), Greg Morrow (Drums) en achtergrondzang van Vicki Hampton en Perry Coleman. Naast deze sessie muzikanten levert ook Country gigant Vince Gill een bijdrage aan één nummer (Last Call). Albert schreef alle 13 nummers zelf, nummers met meer diepgang dan gebruikelijk zoals hij zelf aangeeft. Wat Albert ook zo aanstekelijk maakt is die zuidelijke tongval, die je ook bij Lynyrd Skynyrd aantreft. Dit album omvat alles blues, southern rock maar Albert neemt ook meer en meer country invloeden mee in zijn nummers. Ik vind dat mooi, ik zie het meer gebeuren, het klinkt goed blues met country invloeden.

Met twee grammy winnaars achter de knoppen, Jim Gaines en Chuck Ainlay, staat dit album als een huis. Precies op de juiste momenten worden blazers en achtergrondzangeressen ingezet. Het geeft het album iets heel dynamisch. Het geheel opent spetterend met Need somebody, een heerlijke bluesrocker. De Texas shuffle Too old to grow up, het doet met denken aan sommige van mijn vrienden. Het is niet erg “Too old to grow up” laat ze maar lekker zo blijven, ze houden het leven in de brouwerij. In de aankondiging van het album gaf Albert Cummings aan dat de nummers meer diepgang hebben, dat blijkt in the Hardway; neem de adviezen van de ouders serious anders leer je het de “hard way”. Samen met countryster Vince Gill brengt hij de Last call, het kan in het café je redding zijn. Suikerzoet is Beautiful bride, het is country kitsch met stemmige violen en mooi keyboard werk. Beter wordt het met de blues rocker Sounds like the road of de southern rocker Two hands, die kan zo op een Skynyrd album.

Albert Cummings - Meet the Man (Official Music Video)

Echt naar grote hoogte stijgt Albert Cummings met Meet the man, de emotie in zijn stem, de pijn, je voelt het in het gehele nummer. Dit is hogeschool zangkunst. Ook in Take me away, is het de stem van Albert die de boventoon voert, de slide gitaar zorgt voor de de juiste country feel in dit nummer. Om de veelzijdigheid van dit album te benadrukken is Alive and breathing een fijn staaltje Chicago blues vol heerlijk blazers werk. Die blazers zijn ook van de partij in Got you covered, een van de weinige nummers waarbij Albert op zijn gitaar een staaltje van zijn kunnen weggeeft. Verder heeft het album veel country invloeden in zich, het lijkt alsof Albert een nieuwe weg is ingeslagen. Het mooie She’s is the one is een van die prachtige songs waarbij Albert zich volledig geeft. Hij weet perfect de juiste emotionele snaar te raken in dit nummer. Ook het afsluitende Remember laat je niet onberoerd, ook weer zo integer gezongen door Albert, en perfect ingekleurd met gitaarspel en de keyboards.

Ten is een fantastisch album geworden en met een nieuwe stijl die Albert Cummings goed lijkt te passen. Wat zich in zijn vorige album al een beetje aankondigde, the blues meets country, zet zich hier voort en het kan het de blues en country ze bijten elkaar niet. Ten is een album dat je zeker niet moet vergeten bij het samenstellen van de jaarlijstjes.

Albert Cummings - Need Somebody (Official Music Video)

Tracklist:
1. Need Somebody
2. Too Old to Grow Up
3. Hard Way
4. Last Call
5. Beautiful Bride
6. Sounds Like the Road
7. Meet the Man
8. Two Hands
9. Take Me Away
10. Alive and Breathing
11. She’s the One
12. Got You Covered
13. Remember

Website: https://albertcummings.com/


Ook op Blues Magazine ...