Albany Down - The Outer Reach

Albany Down – The Outer Reach
Format: CD – 180 gram Vinyl – Digital Download
Label: AD Recordings Ltd
Releasedatum: 10 juni 2016

Tekst: Walter Vanheuckelom

Albany Down is één van die jonge beloftevolle bluesrock bands uit de UK. De vier jongens uit Bedford besloten in 2008 samen een band op te richten. Ze hadden veel muzikale invloeden van classic rock tot blues rock. Deze invloeden vind men dan ook terug op hun debuutalbum ‘South Of The City’ van 2011. Maar toch zorgde de band ervoor om hun eigen sound te creëren. De opvolger ‘Not Over Yet’ zou de definitieve doorbraak moeten worden voor Albany Down. Overal kreeg het album en de band lovende kritieken. Paul Jones de grote muziekkenner van BBC Radio 2 is er van overtuigd dat deze jongens het gaan maken. Hij zei over Albany Down het volgende: “These guys are really going somewhere, make sure they take you with them!” ‘Not Over Yet’ bevat twaalf nieuwe nummers vakkundig geproduced door Greg Haver. De muziek kan men het best omschrijven als eigentijdse rock blues met een sterke melodie, zware riff’s en een krachtig refrein. Hun muziek in dit tweede album heeft invloeden van Led Zeppelin, Cream, Joe Bonamassa en Jimi Hendrix. 10 Juni verschijnt het derde album ‘The Outer Reach’, opnieuw onder leiding van producer Greg Haver, die in het verleden al samenwerkte met Manic Street Preachers. Het album werd opgenomen in de Modern World Studios in Tetbury in de UK en het telt elf nieuwe door de band geschreven songs. Live is Albany Down een band die speelt op pure adrenaline en dat weerspiegelt zich in waanzinnige concerten.

Met Paul Muir beschikt Albany Down over een geweldige frontman met een krachtige en erg goede stem en dat horen we dadelijk in de opener Feeding The Flame. Deze classic rock song gaat over verslaving en het niet kunnen stoppen van die verslaving terwijl je weet dat je veel mensen uit je omgeving kwetst. Het nummer is erg knap opgebouwd naar het sterke refrein. Billy Dedman is aanwezig met stevige baslijnen en gitaar virtuoos Paul Turley haalt voor de eerste maal erg overtuigend uit op de gitaar. Do You Want Me Now heeft een verschroeiende groove die nog boeiender wordt door de korte pittige gitaarriffs die Turley er aan toevoegt. Dit is een typische Albany Down song met veel power en dynamiek. Iets wat we van Albany Down niet dadelijk verwachten zijn de blazers in het funky Supersonic Girl. De man op de toetsen rolt met een korte maar erg mooie solo op het Hammond de rode loper uit voor Paul Turley die fors en rauw uithaalt met behulp van de Wah Wah pedaal en zo het nummer naar een geweldige climax troont. Mr Hangman is een vervolg op de titelsong van het debuut album ‘South Of The City’. Billy Dedman op bas en Donna Peters op drums zorgen ook in dit nummer weer voor een aantrekkelijke stevige groove. Paul vertelt half rappend zijn verhaal en helpt zo de song opbouwen op naar een verschroeiend refrein. Eenmaal het refrein begint is er geen stoppen meer aan, dan wordt je onvermijdelijk meegezogen met die wervelende sound die Albany Down weer weet te brengen. Dat de band ook met tragere songs weet te overtuigen bewijzen ze in de ballade Like A Bullet. Deze indringende en pakkende ballade zou wel eens de opvolger kunnen worden van Albany Down hun grote radio hit You Ain’t Coming Home. De snedige gitaar solo gaat door merg en been en de subtiele keyboard klanken maken het geheel nog mooier.

In de intro van Home horen we alleen de stem van Paul Muir, de gitaar van Paul Turley en de monotone basdrum van Donna Peters. Eenmaal het nummer op volle kracht is krijgen we weer die volle sound die eigen is aan deze Engelse band en Paul Turley zet nog een mooie kers op de taart met een zinderende melodieuze solo. Het strijdlied Revolution probeert de mensen wakker te schudden voor de wijze waarop de overheid het volk behandeld en de enige manier om dat te veranderen is op te komen voor hetgeen waarin je gelooft. Die strijd wordt erg goed weer gegeven in het stuwende ritme en de aanmoedigings kreten. De kracht van het volk straalt zo af van dit uitstekende nummer. De band is nu volop op dreef en gooit alle registers open in The Drop. Met volledige overgave spelen Donna Peters en Billy Dedman de verschroeiende groove die als een orkaan over je heen raast. I Need You is een old school rock nummer, met strak en energiek slagwerk van Donna en Turley haalt vernietigend uit op de gitaar. In I Need You schreeuwde Paul Muir nog, maar ik hoor hem persoonlijk veel liever ingetogen en met zeer veel gevoel zingen zoals in de afsluitende ballade Sing Me To Sleep. Het derde album ‘The Outer Reach’ van Albany Down is weer een uitstekend album geworden. Het album laat horen dat Albany Down nog steeds progressie maakt. Het is een band met verschillende sterke punten, zoals de ritmesectie met Donna en Billy met hun verschroeiende en aanstekelijke grooves, Paul Turley met zijn onmiskenbaar sterk en vurig gitaar werk en Paul met zijn toch wel erg mooie en krachtige stem.

Zoals al eerder gezegd is een optreden van Albany Down altijd de moeite waard, het is een band die speelt op pure adrenaline.

Tracklist:
01. Feeding The Flame
02. Do You Want Me Now
03. Supersonic Girl
04. Mr Hangman
05. Like A Bullet
06. Home
07. Revolution
08. The Drop
09. Look What You Done To Me
10. I Need You
11. Sing Me To Sleep

Line-up:
Paul Muir – Zang
Paul Turley – Gitaar
Billy Dedman – Bas
Donna Peters – Drums

Website: Albany Down

 

 

 


Ook op Blues Magazine ...