Foto Recensie: Alastair Greene – Live From The 805

Alastair Greene – Live From The 805
Format: 2CD – Digital / Label: Rip Cat Records
Releasedatum: 17 augustus  2018

 Tekst: Paul Op den Kamp

Een dubbel live album dat zowel een carrière overzicht als viering is. Blues gitarist Alastair Greene & band speelden voor thuispubliek in Santa Barbara, Californië zijn twintig jarig jubileum als artiest. Een muzikaal feestje dat gelukkig op plaat is gezet.
Naast zijn eigen muzikale carrière fungeerde Greene ook als huurling voor andere muzikanten. Niet zelden buiten het bekende blues idioom. Denk aan artiesten zoals Eric Burdon, Alan Parsons, Slash en zelfs Starship! Mogelijk de verklaring voor het popgevoel in de liedjes. Ondanks dat het bluesgevoel ervan afdruipt en de gitaren als muzikale zagen door het hout denderen, blijven het liedjes met kop en staart.
Moet alleen alles op dezelfde voort denderen ? Greene lijkt a la Spinal Tap de volumeknop op elf open te hebben gezet. Ergens halverwege de cd wordt het geheel van bas, gitaar en drums een grote muzikale brei. Een zeer prettige dat wel! Zelfs het publiek verwatert tot een golf van gejuich en gejoel, alsof de mensen in de zaal ook op een manier kunnen reageren, vreemd als opvallend. Leuk voor tijdens klussen en poetsen in huis maar dit is geen muziek die je makkelijk ter ontspanning op zet, de muziek eist haast activiteit; daarvoor is het te aanwezig.
Een klein akoestische set ergens halverwege had de ontbrekende dynamiek kunnen aanvullen. Al was het maar om hem niet zo bulderend te horen zingen.
Een minpunt dat het eindoordeel bijstelt! Muzikaal is het allemaal dik in orde maar op de plaat te veel van hetzelfde om echte indruk te maken. Alsof hard en snel spelen gelijk staan aan het bereiken van een bepaald kwaliteitsniveau! Dit komt meer tot recht in een concertzaal met een glas bier in je hand dan thuis op de bank.

Alastair Greene "Back Where I Belong" Live From The 805


Tracks:
CD 1
01. The Sweetest Honey
02. Big Bad Wolf
03. Trouble At Your Door
04. 3 Bullets
05. Red Wine Woman
06. Say What You Want
07. Love So Strong
08. Down To Memphis
09. Lawdy Mama
10. Lucky 13

CD 2
01. Dream Train
02. Back Where I Belong
03. T’other Way
04. Last Train Around The Sun
05. Love You So Bad
06. Rain Stomp
07. Big Boss Man
08. First Born Son
09. Shoe On The Other Foot
10. Walking In Circles

Website: Alastair Greene


Ook op Blues Magazine ...