Al Basile – Me & The Originator
Format: CD – Digital / Label: Sweetspot Records
Releasedatum: 15 juni 2018

Tekst: Peter Marinus

Na het succesvolle album ‘Quiet Money’ van verleden jaar is Al Basile alweer aanwezig met een nieuw album. En niet zomaar een album, neen, een heus conceptalbum! Dat is naar mijn weten de eerste keer dat er een bluesconcept album is verschenen.
Al Basile is uiteraard bekend als cornetspeler van Roomful Of Blues en van The Duke Robillard Band. Duke Robillard is ook op dit album aanwezig, als gitarist en als producer. Daarnaast krijgt Al hulp van Mark Texeira (drums), Brad Hallen (bas), Bruce Bears (toetsen), Doug James (tenorsaxofoon, baritonsaxofoon) en Jeff “Doc” Chanonhouse (trompet).
Waar gaat dit conceptalbum over? Het verhaal gaat over een denkbeeldige muzikant met een donker geheim.

En dit verhaal wordt door Al in wel vijfentwintig nummers over ons uitgespreid. Hoewel vijfewntwintig nummers…elk nummer wordt voorafgegaan door eerst een gitaarintro en dan Al als verteller. Dus eigenlijk blijven er dan twaalf nummers over. De combinatie van verhaal-muziek werkt ietwat verstorend. Iedere keer als je een lekker nummer hebt beluisterd moet je weer wachten tot Al zijn verhaal heeft gedaan om weer met het volgende nummer door te gaan. En lekkere nummers staan er zeker op dit album!
Poor Boy’s Day is een broeierige swampy shuffle met Duke Robillard op een luie huilende slide en warme blazers. Al blijkt een prima doorleefde soulstem te hebben. My J-O-B is een lekkere jazzy shuffle waarin Duke’s priemende gitaar centraal staat. Al levert een felle cornet solo af. Lefty’s Nine Lessons is daarna een luchtig swingend soulnummer met licht funky grooves, soulvolle blazers en Steve Cropper achtig gitaarwerk. Voor een prachtige soulvolle slowblues kan je bij She Made Me Believe It terecht met prikkend gitaarwerk van Duke. Here Come Your Trouble is een jazzy shuffle die een rokerige nachtclub sfeer uitademt. In de funky soul van I Forgot How To Care klinken Al en zijn mannen als Booker T. & The MG’s, samen met The Mar-Keys. First One To Go is een soulblues nummer dat veel van Robert Cray’s werk weg heeft. Een loom deinend nummer met een haast twangende gitaarsolo. De warme blazers en de sprankelende piano zijn de aandrijvers in de pompende shuffle All Right. A Go Of It zit vol emotie en behoort tot de betere nummers van dit album. In So Wrong For So Long heeft Al overduidelijk van B.B. King’s “The Thrill Is Gone” gesnoept. Het laatste echte nummer is de super funky blues If It Goes, It Goes met hoekige riffs en brandend gitaarwerk.

Al Basile heeft een gedurfd album afgeleverd. Wellicht was het beter geweest als het verhaal in boekvorm was bijgeleverd. Nu werkt de combinatie verhaal-muziek nog niet echt bevredigend. Maar de prima muziek maakt daarentegen weer heel veel goed!


Tracklist:
01. The Trunk
02. Poor Boy’s Day
03. What He Carried
04. My J-O-B
05. Useless Good Advice
06. Lefty’s Nine Lessons
07. Self-Reliance
08. She Made Me Believe It
09. The Bee’s Lot
10. Here Come Your Trouble
11. What He Deserved
12. I Forgot How To Care
13. Learn To Draw!
14. First One To Go
15. Breaking Up Is Hard To Do
16. What You Got For Me
17. Who Owns It
18. All Right
19. Solo
20. A Go Of It
21. Young And Old
22. So Wrong For So Long
23. Confessing The Blues
24. If It Goes, It Goes
25. How It Goes

Website: Al Basile

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by