Foto Recensie: Aki Kumar - Hindi Man Blues

Aki Kumar – Hindi Man Blues
Format: CD – Digital / Label: Little Village Foundation
Releasedatum: 1 augustus 2018

Tekst: Peter Marinus

Ik ben best wel breed georiënteerd wat muzieksoorten betreft. Garageblues, Americana, soul, jazz….ik kan het allemaal waarderen! Toch werd ik met dit album flink verrast. Het begon al met het lezen van de persinfo. Er werd mij een mix van blues en Bollywood music beloofd. Bollywood music….dat is meestal toch muziek die bij die typisch Indiase suikerzoete films hoort waarin flink gedanst en gezongen wordt. En de muziek is dan meestal van een dusdanig hoog suikerzoet gehalte dat het glazuur van je tanden spontaan afscheid van je neemt.
Op dit nieuwe album van zanger en harmonicaspeler Aki Kumar staat mij dit dus allemaal te wachten en ik moet eerlijk bekennen dat ik helemaal in de ban van dit album ben. Dat komt door de vaak curieuze, en daardoor intrigerende, mix van World Music en de blues.
Aki komt oorspronkelijk uit Mombai, India en woont tegenwoordig in San Jose, USA. Zijn bijnaam is “The Only Bombay Blues Man”. Hij debuteerde met het hilarisch getitelde album ‘Ali Goes To Bollwyood’ en zijn nieuwste album wordt ons aangeprezen door harmonica virtuoos Charlie Musselwhite.

Er gebeurt echt van alles op dit album. Zo opent Aki met Dum Maaro Dum, dat klinkt als de soundtrack van een 70’s actiefilm maar dan vermengd met Indiase muziek. Een lekker funky nummer met ouderwets klinkende clavinet en synthesizer. Het is even wennen aan de Oosterse zanglijnen maar eenmaal gewend is het een intrigerend nummer. Maar dan is de blues aan de beurt in Bollywood Blues. Een loom swingende shuffle met een rauw huilende slidegitaar, pompende blazers en (gelukkig) geen Bollywood invloeden. Aki laat hier een kreunende harmonicasolo horen in een nummer dat overigens wel erg veel weg heeft van Elmore James’  “Madison Blues”. De slidegitaar zorgt in Yeh Chaand Sa Roshan voor de blues elementen. Een vrolijk soort Indiase easy tune met een lo-fi orgeltje en huilende harmonica. Sajan Re Jhoot Mat Bolo is een op “I Wish You Would”: gebaseerd Indiaas psychedelisch trance nummer compleet met tabla en psychedelisch zwevend gitaarwerk.
Hindi Man Blues – Dekhaa Naa is een soepel swingende shuffle met een uitzinnig rockende piano en Aki’s Indiase zang, die huilt en kirt. Aki scheurt er behoorlijk op los op zijn harmonica. All Bark No Bite is daarna een rauwe slowblues met brullende harmonica, slidegitaar en tabla. Herbie Hancock’s Watermelon Man is door Aki gegoten in een lui skankende skauitvoering met Aki’s harmonica als hoofdinstrument. In de stomende swingblues shuffle Dilruba smelt Aki’s harmonica samen met de blazers. Door de Indiase zang wordt dit toch weer een een merkwaardige, intrigerende mengvorm. De ballad Yeh Shaam Mastaani begeeft zich gevaarlijk dicht tegen de brillcream pop (of Bollywood) aan. Een suikerzoet nummer waaraan Pat Boone zich vroeger ook erg vaak schuldig maakte.
Gelukkig volgt daarna de pompende rauwe shuffle Aaja Aaja met bronstige harmonica en waarin met het grootste gemak ook rumba en een soort van Indiase “Wooly Bully” voorbij komen. Het funky blubberende Ruxanna is een nummer, dat zo uit de koker van Allen Toussaint had kunnen komen. En daar is dan eindelijk de sitar! In Voh Surmaji Shaam, een hypnotiserend nummer met klaagzang en tablas. In Jaane Kahaan Mera Jigar Gaya gaat Aki weer aan de slag met de ska. Ska, die vermengd wordt met die typische suikerzoete Bollywood zang.
Tot slot is de sitar weer aanwezig in Ajeeb Daastaan Hau Yeh, een lui swingende vroege jaren 60s rhythm & blues shuffle.

Aki Kumar heeft het met dit album voor elkaar gekregen, dat je na elk nummer nieuwsgierig bent naar wat je in het volgende nummer weer te wachten staat. Een intrigerend album met een prima mengsel van de blues en Indiase muziek.

Aki Kumar | DILRUBA | Hindi Man Blues


Tracklist:
01. Dum Maaro Dum
02. Bollywood Blues
03. Yeh Chaand Sa Roshan
04. Sajan Re Jhoot Mat Bolo
05. Hindi Man Blues – Dekhaa Naa
06. All Bark No Bite
07. Watermelon Man
08. Dilruba
09. Yeh Shaam Mastaani
10. Aaja Aaja
11. Ruxanna
12. Voh Surmaji Shaam
13. Jaane Kahaan Mera Jigar Gaya
14. Ajeeb Daastaan Hai Yeh

Website: Aki Kumar


Ook op Blues Magazine ...