AJ Plug - Killer King (album cover)

AJ Plug
Killer King

Release: December 2021

Over de aanleiding van dit nieuwe album van AJ Plug is al veel geschreven en gezegd in de media. Bluesmagazine zal het niet uitgebreid herhalen. In het kort: AJ Plug kreeg de diagnose slokdarmkanker en het vechten er tegen en alle gevolgen ervan, is de basis van dit indrukwekkende, emotionele en zeer persoonlijke album geworden.
Nadat de slepende ziekte (Killer King albumtitel) was overwonnen, kwamen de herinneringen van die periode langzaam weer terug en besloot ze een album te maken en het van zich af te schrijven om het een plek te kunnen geven en af te sluiten.

Tekst: André Wittebroek

Voor haar ziekte is AJ Plug al diverse malen in Bluesmagazine besproken. In het interview dat Bluesmagazine op 15 januari 2017 in Amsterdam had (zie interview en concertverslag) komt haar muzikale verleden samen met partner Klaas Kuijt aan de orde. Verder zijn ook haar albums besproken.

Op dit nieuwe album zijn de songs en de zeer persoonlijke teksten allen door AJ Plug geschreven. Het album is geproduceerd door haar vaste gitarist Guy Smeets en partner gitarist Klaas Kuijt. De opnamekwaliteit is voortreffelijk. Het artwork is ontworpen door AJ (Alexandra Jolanda) zelf.

Het album opent met het gevoelige Killer King, met een rustig akoestisch intro en mooie samenzang. Haar stem lijkt wat zachter geworden te zijn, wat minder hard en rauw. Perfecte begeleiding van haar band hier en dat het hele album. Complimenten!! . In The Shape I’m In vraagt ze zich af waarom en hoe kom ik hieruit. Maar vechten doe ik in wat voor toestand ik ook verkeer met prachtig to the point gitaarspel van Guy. Steviger, in die typische AJ Plug stijl, met mooie riffs, wordt het in Gimme A Smile. Ik heb nu een lach, steun nodig. Het zeer emotionele Dream volgt met angst, wanhoop en machteloosheid puur. Schitterend gezongen, zoals dat alleen kan als je het zelf hebt meegemaakt lijkt me. Moeilijk het droog te houden…Rockiger is Never Gonna Stop, hier is hoop, prachtig gespeeld met abrupt eind. Piano en zang openen The Sky Turned Black, band valt passend laidback in. Na donkere tijden wacht ik tot het weer licht wordt. Rustig met fijn pianospel van Roel Spanjers is It Will Be Alright. De uitstekende drummer Arie Verhaar geeft een mooi ritme aan dit nummer. Met jouw liefde en steun (Klaas) komt het goed. Bluesy wordt het met River Blue het openingsnummer op haar cd Barefoot The Grolloo Takes uit 2018 (zie recensie ). Steviger gespeeld nu met hoofdrol voor de gitaar. Toen nog niet wetende wat er komen zou maar heel goed passend op dit album. Het laatste nummer Tears Ran Dry is… fantastisch, waanzinnig goed met prachtige opbouw, de heerlijke ritmesectie en een magistrale gitaarsolo van Guy Smeets tot het eind. Hier klopt werkelijk alles. Grote klasse!!

Conclusie:

Een zeer persoonlijk emotioneel gezongen en gespeeld album. Teksten die je niet onberoerd laten; gevoelens van wanhoop, twijfel, machteloosheid, angst en ook hoop die in zo’n situatie spelen worden pakkend geuit. Wanneer je het zelf hebt meegemaakt, denk ik, kun je het zo treffend verwoorden in zang en muziek. Dit is blues in optima forma.
Groot respect AJ Plug en voor de bandleden die het zo passend in muziek hebben omgezet.

Ik denk dat dit album met deze, soms hartverscheurende, eerlijke uit het hart gegrepen teksten zeer herkenbaar is voor mensen die met hetzelfde leed te maken hebben of hebben gehad. Hopelijk geeft het hen steun in een moeilijke tijd. Schrijver dezes in ieder geval wel… .

Tracks:
01: Killer King
02: The Shape I’m In
03: Gimme A Smile
04: Dream
05: Never Gonna Stop
06: The Sky Turned Black
07: It Will Be Allright
08: River Blue
09: Tears Ran Dry

Line-up:
AJ Plug: vocals
Guy Smeets: guitar, bass, keys
Klaas Kuijt: guitar, bass.
Arie Verhaar: drums
Additional musician: Roel Spanjers: keys


Ook op Blues Magazine ...