K:cadcamNieuwe tekening met BorderFlexipakC4P200C4P1T201C

AJ Plug – Chew Chew Chew
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 22 oktober 2016

Tekst: André Wittebroek

Bij een optreden van de Ryan McGarvey Band in de Groene Engel in Oss in 2015 stond een band genaamd AJ And The Wildgrooves in het voorprogramma. Op dat moment was die band mij onbekend, maar na hun show niet meer.  Heerlijke  bluesrock die meer naar de rockkant neigde. Vooral zangeres AJ Plug maakte grote indruk met haar formidabele stem en haar uitstraling. Een mooie ietwat rauwe, ongepolijste stem die doet denken aan een mix van Janis Joplin en Beth Hart. Hun prima debuut cd ‘Let Go Or Be Dragged’, die terecht goede kritieken krijgt, daarna meteen aangeschaft. Dat het iets bijzonders was, bleek  wel uit snel groeiende  aandacht die de band kreeg  in de media. Zelfs bluesicoon Johan Derksen was en is nog steeds laaiend enthousiast.

Nu ligt dan de opvolger van ‘Let Go To Be Dragged’ voor mij en na die enkele malen beluisterd te hebben is de indruk: een topplaat! In de band zijn wisselingen geweest en is alleen Klaas Kuijt op gitaar nog over, plus natuurlijk  zangeres AJ Plug zelf. De bandnaam is veranderd in AJ Plug. Opgenomen is de cd in de Westbankstudio’s in Noordwijkerhout. Het geluid is subliem, warm en vol. Alle nummers zijn zelf geschreven en de teksten zijn van niveau, helaas zit er geen tekstboekje bij.

De cd opent met I See The Light met een southern slide riff en wordt vol passie en emotie gezongen. Haar heldere stem valt direct positief op. Mooi begin. Daarna de ballade Big Sweet Love met schitterend  ingetogen gitaarwerk van sologitarist Frans van Steijn, zang en gitaar zijn hier perfect in balans. De emotie spat van de zang af en je gelooft elk woord dat ze zingt. Dan wordt het steviger met Going Under, lekkere bluesrock waarin de ritmesectie wat naar voren komt en een mooi fundament voor gitaar en zang neerzet. Precies zoals het hoort. Walk Upon The Water heeft een vaste terugkerende riff die snel in je hoofd blijft zitten. Op de achtergrond en in de solo tovert Frans haast psychedelische klanken uit de gitaar. Dan hoor ik iets bekends bij het intro van Free At Last, even denken en inderdaad: het intro van Company Graveyard van de Buddaheads. Toeval of niet, geweldige muziek, swingende ritmes en de bluesharp van Kim Snelten is een heerlijke toevoeging. Het zou zo een Buddaheads nummer kunnen zijn, zonder de zang van AJ Plug natuurlijk . Shine begint met een onweerstaanbare groove waarbij stil zitten onmogelijk is en die in het nummer steeds weer terugkeert en waarop weer fantastisch gitaarwerk overheen komt. Complimenten voor Machiel Verhaar op drums, Tenny Tahamata op basgitaar en Klaas Kuijt op slaggitaar voor de strakke basis. Het volgende nummer Down On My Knees bevat een soort duel tussen zang en gitaar en heeft wat minder variatie. Geen slechte song , maar voor mij persoonlijk wat minder dan de rest , maar dan volgt direct  de waanzinnig mooie slowblues Trouble.  Alleen dit nummer is de aanschaf van de cd waard, zelfs als die drie keer zo duur zou zijn!  Alles klopt eraan. Kippenvel, meer zeg ik er niet over. Rockig  met een ZZ Top-achtig ritme en strak spel kenmerkt It Ain’t Over. Geluidseffecten, op het psychedelische af zitten in Waiting For Love waardoor de song weer een nieuwe dimensie aan de cd toevoegt. Het middenstuk met alleen ingetogen drums, basgitaar en zang zorgen voor variatie voordat het donkere, dreigende gitaarwerk terugkeert. Een heel goed opgebouwde song. Baby I’m Alright heeft weer die  lekkere groove met nu ook akoestisch gitaarwerk erbij. Bonustrack Drown In My Sorrow begint met de bluesharp van Kim samen met akoestisch gitaar en zang van AJ Plug. Dit is schitterende Mississippi, Delta Blues puur. Wat een afsluiting van deze prachtplaat!

Conclusie:
Verplichte aanschaf!

Tracks:
01. I See The Light
02. Big Sweet Love
03. Going Under
04. Walk Upon The Water
05. Free At Last
06. Shine
07. Down On My Knees
08.Trouble
09. It Ain’t Over
10. Waiting For Love
11. Baby I’m Alright
12. Bonus Track: Drown In My Sorrow

Line-up: 
AJ Plug: vocals
Klaas Kuijt: rhythm guitar
Machiel Verhaar: drums
Frans van Steijn: solo guitar
Tenny Tahamata: bass guitar
Kim Snelten: bluesharp (Free At last en Drown In My Sorrow)

Website: AJ Plug


Ook op Blues Magazine ...