AHI – In Our Time
Format: CD – LP – Digital / Label: 22nd Sentry Records – Thirty Tigers
Releasedatum: 13 juli 2018

Tekst: Peter Marinus

Ondanks het feit, dat het volgende album zich in het folkpop gebied ophoudt, wil ik toch spreken van een aanrader. Het gaat om het tweede album van de Canadese singer-songwriter AHI (spreek uit “Eye”).
Hij werd geboren als Ahkinoah Habab Izarh en koos dus logischerwijze voor de artiestennaam AHI. Deze, uit Brampton, ON, afkomstige artiest heeft Bob Marley, 2Pac en Michael Jackson als grootste muzikale voorbeelden maar daar is op dit album niets van terug te horen.
Waarom heb ik het over een aanrader? Ten eerste door het unieke soulvolle stemgeluid van AHI, dat klinkt als een mengsel van Bob Seger en Terence Trent D’Arby en ten tweede door het feit, dat je aan dit album een aangenaam warm gevoel overhoudt.

In Breakin’ Ground valt gelijk de stem van AHI op in een sprankelend folky popnummer waarin vreemd genoeg (of niet) het zomerse geluid van 70’s singer-songwriter Albert Hammond (“Free Electric Band”) ook opduikt. Het mid-tempo Straight Ahead wordt gedomineerd door dwingende tromroffels en het zeer soulvolle stemgeluid. Dit nummer zou zomaar eens een dikke hit kunnen worden met zijn meebrulbare refrein. Made It Home is een lome Americana (of zou er in dit geval sprake kunnen zijn van “Canadiana”?) ballad met een hoog Bob Seger gehalte. Een intiem nummer met stemmige strijkers. Het stuwende The Architect’s Hand had zomaar uit het Sting repertoire geplukt kunnen zijn. Een intiem maar krachtig positief nummer met een machtig huilende pedaalsteel van Jonathan Estes.
Five Butterflies is een breekbare folkballad met een dusdanig warm geluid dat je de bewuste vlinders inderdaad om je heen ziet dartelen. De luie warme ballad The Honest One trekt weldadig schuifelend aan je voorbij. Ook We Want Enough heeft weer flink wat hitpotentie. Een stuwend meebrulbaar folkpop nummer. Na de Chris Rea-achtige opgewekte shuffle In Our Time volgt de ingetogen ballad Just Pray waarin een Leonard Cohen-achtig geluid zit maar dan veel soulvoller met statige strijkers. Ook On My Side is een ballad van het intieme Bob Seger achtige soort.
Het album wordt afgesloten met de REM-achtige sprankelende folkpop van Penny.

Deze jongen gaat groot worden. Let op mijn woorden!


Tracklist:
01. Breakin’ Ground
02. Straight Ahead
03. Made It Home
04. The Architect’s Hand
05. Five Butterflies
06. The Honest One
07. We Want Enough
08. In Our Time
09. Just Pray
10. On My Side
11. Penny

Website: AHI