AG Weinberger – Reborn
Format: CD – Digital / Label: Bigfoot Records
Releasedatum: 20 november 2018

Tekst: Peter Marinus

In Roemenië geldt zanger-gitarist AG Weinberger al jaren al gevestigde naam in de blueswereld. Hij is afkomstig uit de regio Transsylvanië (je weet wel…dat gebied van Dracula!) en zijn tiende album werd verleden jaar al in zijn eigen land uitgebracht en werd door de Muzza Doundation Of Romania uitgeroepen tot beste blues album van 2018.
En nu is het album hier dus ook te krijgen! En dat is maar goed ook want dit album laat ons horen hoe goed AG is.

Het album werd opgenomen door “Steady Rollin’” Bob Margolin, die ook nog als gitarist op het album te horen is en AG wordt verder begeleid door Pusztai Csaba (drums), Cseke Gabor (piano) en Hars Viktor (bas). En dit blijken echt wereldmuzikanten te zijn!
De stijl op dit album is vooral bluesy maar dan wel fink doorspekt met de nodige jazz en funk en hier en daar een intieme ballad.

Er wordt verrassend geopend met een jazzy versie van Willie Dixon’s klassieker Wang Dang Doodle met sprankelend pianowerk, een stuwende contrabas, hoekig groovende drums, B.B. King-achtige zang en AG’s stekende en priemende gitaar. Halverwege gaat het nummer er ineens boppend vandoor om even later weer lekker broeierig shuffelend door te gaan.
Losjes groovende drums leggen een New Orleans funk fundering neer in Sweet Little Number. Een lui groovend nummer in een Ben Sidran/Dr. John-achtige stijl met een hoofdrol voor het zowel funky als jazzy pianospel en de venijnige gitaar van AG
In On The Wrong Side gaat AG over op de warme, licht funky, soulblues. Een nummer gepolijst naar het George Benson/Crusaders model. The Fool’s Lucky Day is een ontspannen swingende shuffle met fel priemende, Duane Allman-achtige, slidegitaar. Ook in dit nummer zitten de nodige jazzinvloeden. Luister maar eens naar het pianowerk. Het lui groovende It Wouldn’t Be Enough kruipt langzaam maar zeker onder je huid. Dat komt mede door die fraai huilende slide en het funky pompende orgel.
Slippery Slope is een stuwende instrumental met een melodie, die veel op “Cheaper To Keep Her” van Johnnie Taylor lijkt. Ook Van Morrison’s “Moon Dance” lijkt voorbij te komen. In de ballad Just One Minute laat AG zich van zijn gevoelige kant horen. Een intiem, semi-akoestisch nummer in een Mark Knopfler-achtige setting. Vervolgens krijg je de stuwende shuffle Cadillac Blues in een B.B. King-achtige stijl. Dus met fel priemend gitaarwerk!
Het broeierig swingende Shoot heeft een J.J. Cale-achtige loomheid maar dan net iets jazzier terwijl er ook af en toe wat Creedence Clearwater Revival gitaarlicks opduiken. Met Caroline begeeft AG zich op de soulvolle Van Morrison toer. Een heerlijk loom en intiem nummer. Reborn is de vreemde eend op dit album. Het nummer begint donker en mysterieus met Chris Whitley-achtig slidewerk en gaat dan geheel onverwachts de freejazz kant op met John McLaughlin-achtig gitaarspel.
Na al dat gitaargeweld sluit AG het album zeer intiem af, in de rol van jazz crooner, in de gevoelige pianoballad I Am The Water.

Het wordt nu toch hoog tijd om AG Weinberger eens de erkenning te geven die hij in zijn eigen land al lang al heeft. We hebben hier namelijk te maken met een uitstekend en zeer gevarieerd blues album!


Tracklist:
01. Wang Dang Doodle
02. Sweet Little Number
03. On The Wrong Side
04. The Fool’s Lucky Day
05. It Wouldn’t Be Enough
06. Slippery Slope
07. Just One Minute
08. Cadillac Blues
09. Shoot
10. Caroline
11. Reborn
12. I Am The Water

Website: AG Weinberger

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies Releases
Sort by