Adrianne Lenker – Abbyskiss
Format: CD – LP – Digital / Label: Saddle Creek
Releasedatum: 5 oktober 2018

 Tekst: Paul Op den Kamp

Frontvrouw van Big Thief brengt nu haar eerste solo album uit. Ver van het Indie geluid van de band richt ze zich op folky gitaarklanken. De duistere foto op de hoes als een eerste signaal dat het hier niet gaat om vlotte meezingers. Eerder diepe soulsearching en de naakte waarheid.

Het levensverhaal van de zangeres tot dit punt uit haar carrière heeft meer weg van een Netflix serie dan de realiteit. Haar ouders woonden toen ze geboren werd in een sekte. Deze verlieten ze na een paar jaar. Toch bleven haar ouders op zoek naar religieuze vervulling. Uiteindelijk trokken ze een paar jaar rond in een busje, een situatie die mij niet heel bevorderlijker lijkt voor jonge kinderen. Tegelijkertijd een interessante overeenkomst dat Lenker als muzikant waarschijnlijk ook in een bus rondreist. Het vervoersmiddel als een soort symbool van de verbintenis in haar verleden als ook heden.
Grauw en een beetje naargeestig is de klankkleur van het album. Tokkelende gitaarklanken leiden je door het dit donkere muzikale doolhof. Soms dromerig te noemen maar niet een nachtelijk landschap waar je graag doorheen loopt, aan de randen doemen schimmen en duistere schepels op. De stem van Adrianne Lenker zweeft hier overheen, afstandelijk en soms griezelig hoog.
Het titelnummer lijkt even een lichtpuntje in een poel van doem, verlies en soortgelijke ellende. Alleen word je door het tegendraads rammelend begeleiding bijna duizelig, zelden zo’n gebruik van de gitaar gehoord.

Het album is alleen geschikt voor diegenen die hun muziek onheilspellend willen, voor allen die graag muziek luisteren die zwaar op de maag ligt. Een even mooi als disturbing album. Wat er ook allemaal gebeurd is in haar leven, Adrianne heeft zeer zeker de blues.


Tracklist:
01. Terminal Paradise
02. From
03. Womb
04. Oout Of Your Mind
05. Cradle
06. Symbol
07. Blue And Red Horses
08. Abyss Kiss
09. What Can You Say
10. 10 Miles

Website: Adrianne LenkerTour 2019:
22.01 – Paradiso Tolhuistuin, Amsterdam