Adam James Sorensen – Dust Cloud Refrain
Format: CD / Label: Continental Record Services
Releasedatum: 23 februari 2018

Tekst: Fons Delemarre

Tussen al het geweldige snarenfiets- en bluesrockgeweld van bands als Supersonic Blues Machine en bluesmuzikanten als Joe Bonamassa en Beth Hart is er zo nu en dan ander muzikaal bloempje dat stilletjes en voorzichtig z’n kopje boven de grond steekt.
Zo besprak ik een tijdje geleden het sfeervolle album Hymn For Ancient Land’ van Jim Gehdi, en nu mag ik luisteren naar Dust Cloud Refrain’ van Adam James Sorensen. Een verademing, omdat het een sfeervol, ingetogen en met zorg en liefde gemaakt muzikaal miniatuurtje is. Composities, zang, instrumentatie en productie: alles draagt bij aan het creëren van een zacht deinende, lichtelijk met heimwee ingekleurde, flow.
Vermeldenswaardig is zeker ook de rol van de teksten van Sorensen. Er wordt veel gereisd en dus huis en haard verlaten, wat onvermijdelijk leidt tot verlangen naar onbekende verten én toch ook weer naar huis… ‘The other side of the grass looks always greener’, zal ik maar zeggen.

Openingsnummer Steam Train gaat dus niet over een industrieel monster, maar over ‘The Rhythm Of The Rail’. De zachte cadans brengt je naar onbekende oorden;  of terug naar huis. De lyrics van Adam James Sorensen zijn geen zinnen met aan het begin een hoofdletter en een punt aan het einde, maar veel meer losse vegen tekst, schetsmatig opgezet, niet altijd helemaal af, maar wel zeer beeldend. ‘Al ben ik altijd onderweg, vaak gewoon weg, je weet het: ik kom altijd weer home’.
Misschien is de reis, het zoeken, wel het doel van Sorensen’s zwerftocht…. In die zin voelt hij zich denk ik schatplichtig aan die andere wandering spirit, Woody Guthrie. Producer Jamie Mefford kleurt ieder verhaal op passende wijze licht, vluchtig -bijna ijl –maar zeer to the point in. Zodoende geeft hij Sorensen’s creaties een extra dimensie mee. Sorensen heeft het album opgenomen voor het Nederlandse Continental Record Services. Een andere link naar Nederland ligt in het feit dat Jan van Bijlen een van zijn begeleiders is.
Multi-instrumentalist (dobro, mandoline, banjo) Van Bijlen speelt in Point Quiet en is ook begeleider van Freek de Jonge en Rob de Nijs. Sorensen en Van Bijlen hebben ook als duo getourd, onder andere door Nederland.
Binnenkort gaan ze dat wéér doen, als ze gaan touren door Nederland en België.

Tot die tijd is er gelukkig al het prachtige album Dust Cloud Refrain’.


Tracks:
01. Steam Train
02. Jane Dudley
03. Boiling Over
04. Dust Cloud Refrain
05. Boxcar
06. Angel
07. Coming Back
08. Mao Kong
09. Seasons

Website: Adam James Sorensen

Tourdata:
28 februari: Heusden – Roots in Heusden
01 maart: Nijmegen – Trianon Ramble on Tday
02 maart: Soul Bar – Zomergem BE
04 maart: De Loge – Ghent, BE (TBC)
05 maart: De Blauwe Plek – Reningelst, BE
07 maart: Oss – Railroad Roots
08 maart: House Concert – De Pinte, BE
09 maart: House Concert – Brussels
10 maart: (AFT.) Doetinchem – Wim’s Muziekkelder