Aaron Burton – Blues Is Beautiful
Format: CD – Digital / Label: Whitestraw Records
Releasedatum: 22 april 2019

Tekst: Fons Delemarre

Basic blues/rhythm&blues. Of no-nonsense blues? Niets meer of minder is Blues Is Beautiful’ van Aaron Burton (alias Peetie Whitestraw), niet te verwarren met Aron Burton -ook een bluesman- maar dan uit de hoek van de stevige, elektrische Chicago-blues.
Aaron Burton‘s blues is akoestisch georiënteerd, maar tegelijk behoorlijk pittig en swingend. Misschien schept de volgende omschrijving wat licht in de duisternis: ‘……he brings more than a touch of Down South, low-down and dirty acoustic blues to the mix. …laid-back, sensitive acoustic picking with its shades of past-masters and rolling rhythmic licks.’

Zijn nieuwe album (het achtste) heet Blues Is Beautiful’ . Mooie titel voor een mooi album. Voorwaarde is wél dat je er een paar keer naar luistert, want op het eerste gehoor klinkt Blues is Beautiful’ nogal gewoontjes.
Burton schreef zeven nummers zelfs en haalde twee covers van stal voor zijn album. De eerste cover is Illinois Blues van Skip James. Opvallend is de keuze van de andere cover. Burton speelt zijn eigen versie van The Entertainer, een nummer van de Amerikaanse pianist/componist Scott Joplin. Het ragtime-deuntje zal u bekend in de oren klinken, maar heeft wat mij betreft weinig te zoeken op Blues Is Beautiful’.
Maar, Burton schijnt nogal een eigenzinnige eigenheimer te zijn; en daar past zo’n gebbetje dan wel weer bij. Op Blues Is Beautiful’ wordt hij begeleid door drummer Dick Cordes en mondharmonicaspeler William “Stompin’ Bill” Johnston.
Op de openingstrack Sweet Jessica Linn en op een paar andere nummers speelt Fred Harvey sax. Titelnummer Blues Is Beautiful valt op door de subtiele, melodieuze klank ervan, met name vorm gegeven door de oosters getinte saxklanken van Harvey.
Burton’s donkere fluisterzang komt er mooi in tot zijn recht, ook al omdat de tekst slechts bestaat uit de strofe ‘Blues Is Beautiful’, herhaald als ware het een mantra. Het soepel shuffelende Dew Drops heeft eenzelfde onderkoelde swing.
Maar vergis je niet: de meer rockende nummers op ‘Blues Is Beaufiful’ (Take It Home To Mama en I was Trippin’) zouden ook omschreven kunnen worden als ‘The Fabulous Thunderbirds in een rustige bui op zondagmiddag’.
‘Blues Is Beautiful’ is aan de korte kant (drieëndertig minuten), maar zeer de moeite van het beluisteren waard. Zeker bij tropische temperaturen. Advies: lekker luisteren op het balkon of in de tuin!


Tracks:
01. Sweet Jessica Linn
02. Flashing Lights In My Rearview
03. I Was Trippin’
04. Illinois Blues
05. Blues Is Beautiful
06. Take It Home To Mama
07. Dew Drops
08. The Entertainer
09. So Long Mama

Website: Aaron Burton