Aaron Buchanan And The Cult Classics – The Man With Stars On His Knees
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 22 februari 2019

Tekst: Peter Marinus

Ik begin deze recensie eerst met wat “dienstmededelingen”. De eerste is, dat we hier niet met een nieuw album te maken hebben. Het album ‘The Man With Stars On His Knees’ van Aaron Buchanan And The Cult Classics verscheen namelijk al in 2017 en is opnieuw uitgebracht, aangevuld met wel twee bonustracks!

De tweede “dienstmededeling” is dat we hier dus overduidelijk met muziek te maken hebben, die totaal niets met blues te maken heeft. Volgens de persberichten zou het hier gaan om een mix van harde grungy rock en bombastische Muse-achtige rock. Een combinatie, die mij zeer vreemd in de oren klinkt.
Maar toch zijn ze beiden terug te vinden op dit album van deze Britse band, die bestaat uit Aaron Buchanan (zang, gitaar), James Curtis-Thomas (drums en produktie), Laurie Buchanan (gitaar, zang) en Ryan Woods (gitaar, bas). Judas Priest zanger Rob Halford schijnt een fan van de band te zijn hetgeen aangeeft dat we hier met “zware” muziek te maken hebben.

Het album opent met een supervette synbas en traag knallende drums in Show Me Wat You’ve Made Of, dat zich langzaam ontwikkelt het tot een superzwaar grungy beukend nummer waarin Soundgarden overduidelijk een groot voorbeeld is geweest. Een nummer met een behoorlijk bombastisch geluid dat wel heel erg kort duurt. Als het net lekker rockend op gang is gekomen, is het alweer over. All The Things You’ve Said And Done is een felle, hoekige rocker waarin Aaron’s zang enorm veel op die van Chris Connelly lijkt. Een behoorlijk melodieuze rocker in een gruizige Alice In Chains stijl.
Dancin’ Down Below zit in dezelfde muzikale hoek, voorzien van smerige riffs. Heel in de verte is iets van de bombast van Muse te bespeuren maar ook de melodieuze bombast van een band als The Darkness. Diezelfde Darkness is te horen in The Devil That Needs You, drijvend op de stuwende drums van James Curtis-Thomas, afgewisseld met logge funky riffs en rauwe grunge elementen. Journey Out Of Here heeft een log overweldigend, best wel bombastisch, geluid met ruimte voor zwevende rustige passages. De Muse invloeden steken hier overduidelijk de kop op en van grunge is hier niets te bespeuren.
The Man With Stars On His Knees begint als breekbare rockballad, die halverwege overgaat in een bombastische rocker waarin ook Muse-sporen te vinden zijn. Op het eind van het nummer is dan ook nog eens een Brian May-achtig gitaargeluid te horen. En dan is er toch een vleugje blues te bespeuren in de rockballad A God Is No Friend met snijdend gitaarwerk en rauwe zang.
Dan volgen er twee Soundgarden-achtige supervette rockers, Left Me For Dead en Mind Of A Mute. Morals klinkt vervolgens als een mix van The Darkness en Muse, dus met een verpletterende logge bombast sound.
Tot slot de twee bonustracks. Fire In The Field is een, voor hun doen, luchtige rockende punkrocker waarin Aaron zich de longen uit het lijf schreeuwt. Aflsuiter Undertow klinkt in al zijn bombast zelfs gothic a la Within Temptation!

Fans van zowel grunge als Muse doen er goed aan om dit album eens te gaan beluisteren!


Tracklist:
01. Show Me What You’re Made Of
02. All The Things You’ve Said And Done
03. Dancin’ Down Below
04. The Devil That Needs You
05. Journey Out Of Here
06. The Man With Stars On His Knees
07. A God Is No Friend
08. Left Me For Dead
09. Mind Of A Mute
10. Morals
11. Fire In The Field (bonustrack)
12. Undertow (bonustrack)

Website: Aaron Buchanan & The Cult Classics


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.