Foto Recensie: A.A. Bondy - Enderness

A.A. Bondy – Enderness
Format: CD / Label: Fat Possum Records
Releasedatum: 10 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

A.A. Bondy is een singer-songwriter uit Birmingham, Alabama en hij heeft echt het noodlot aan zijn kont hangen. Een dag na de laatste opnames van zijn nieuwe album brandde zijn huis uit ten gevolge van een bosbrand.
En A.A. Bondy is van nature al geen vrolijke Frans. Dat blijkt wel uit de songs op dit nieuwe album. Daarop blijkt dat A.A. een niet al te rooskleurige kijk op de hedendaagse wereld met al zijn nep-realiteit van het Internet, de industriële complotten en de instorting van het klimaat.
A.A., oftewel Auguste Arthur, heeft dit album helemaal in zijn eentje opgenomen en het resultaat is verbluffend mooi. Hoewel “mooi” niet het goede woord is, “ontroerend” komt meer in de buurt.

Hij opent het album met Diamond Skull, een somber klinkend nummer met een als een pedal steel huilende synthesizer en bluesy gitaarwerk. Qua sfeer doet dit nummer lichtelijk aan Robert Plant’s “Big Log” denken met A.A.’s zachte gekwelde zang.
Dan volgt het zachte somber zwevende Killers 3 met betoverende keyboard klanken. De eerste regels van het nummer zetten gelijk de toon. “Murder is more entertaining than peace ever will be to a killer”. Qua sfeer heeft het nummer veel weg van het beklemmende werk van Nico (Velvet Underground). Dit nummer krijgt je langzaam, maar zeker, in haar greep. De sfeer blijft beklemmend mooi in In The Wonder met zijn donkere traag stuiterende synthesizerklanken als begeleiding voor A.A.’s breekbare galmende zang. Een nummer, dat klinkt als een zwaar aangezet ambient nummer.
In The Tree With The Lights zit een flink 80’s wave geluid waarbij vooral het sinistere geluid van Fad Gadget opduikt via gekartelde synthesizerpartijen. Dit instrumentale nummer zweeft langzaam je oren binnen en laat dan een wondje achter. Images Of Love gaat over de liefde. Verwacht echter geen opgewekt, vlinders in je buik geluiden van A.A. want een tekst als “we were dead before, will be dead again, carrying it high, carrying it low, the images of love” doet je wel anders beseffen.
In I’ll Never Know wentelen we ons weer in het volgende duistere nummer. Ook hier word je weer langzaam overspoeld door donkere synt lagen en A.A.’s gekwelde zang. Fentanyl Freddy is een ontroerend wrang nummer, dat echter net als Fentanyl ook pijnstillend werkt. Een mix van This Mortal Coil en Fad Gadget klanken. Pan Tran is een majestueuze instrumental met weldadig somber toetsenwerk. In de breekbare ballad # Lost Hills schijnt het labiele, en daardoor ook zo intrigerende, geluid van Syd Barrett door.
De afsluiter Enderness is een Brian Eno-achtig ambient nummer, dat langzaam over je heen glijdt en je op een mooie manier melancholiek maakt.

Vrolijk zal je niet worden van A.A. Bondy’s nieuwe album, geraakt zeker wel! Mensen wat een pracht van een singer-songwriter album!!

A.A. Bondy - Fentanyl Freddy (Official Audio Visualizer)


Tracklist:
01. Diamond Skull
02. Killers 3
03. In The Wonder
04. The Tree With The Lights
05. Images Of Love
06. I’ll Never Know
07. Fentanyl Freddy
08. Pan TRan
09. # Lost Hills
10. Enderness

Website: A.A. Bondy


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.