7 Miles To Pittsburgh – Revolution On Hold
Format: CD – Digital  / Label: Suburban Music Group
Releasedatum: 5 april 2019

 Tekst: Peter Marinus

 7 Miles To Pittsburgh is een Nederlandse metalband met een internationale allure. Ik kan gewoon niets anders zeggen na het beluisteren van hun tweede album.

Het kon ook haast niet missen want de band bestaat uit een aantal doorgewinterde muzikanten, namelijk zanger Andrew Elt (ex-SleezeBeez, Gin On The Rocks), bassist Martin Helmantel en drummer Dirk Bruinenberg, beiden ex-Elegy), gitarst Joris Lindner (ex-Komatsu) en de realtief onbekende toetsenist Remco van Zandvoort.

De band past perfect in de melodieuze metal hoek met grote ruimte voor een soulvol, bluesy geluid en invloeden uit de progrock (denk daarbij aan Queensrÿche).

Ik word gelijk al blij van het geluid van een ouderwets pompend orgel in de opener Bad Enough. Een uptempo pompend nummer waarin je zowel het geluid van Uriah Heep als Queensrÿche tegenkomt. Andrew Elt heeft een krachtige stem, die uitermate geschikt is voor deze stijl. Gitarist Joris Lindner gaat een opwindend duel aan met het orgel van Remco van Zandvoort.
Het mysterieus rockende Olympus zit lichtjes in de stijl van Led Zeppelin’s “Kashmir” maar herbergt ook machtige Whitesnake grooves. Soulvolle metal dus! I Feel Your Pain is een pracht van een zwevende ballad, die het mystieke Zeppelin geluid vermengd met een soulvol John Waite (Babys) geluid met (uiteraard) ook krachtige gitaarriffs. De pomper Sound zit vol met hoekige funky riffs en wederom mystieke Oosterse invloeden in de melodie.
Think klinkt lekker fel en pompend met zijn gemeen snijdende gitaarriffs. In dit nummer zit een Areosmith-achtige felheid. Brave New World mengt op een prima wijze progrock met een meer bluesy geluid. Een nummer waarin Andrew de hoofdrol steelt. God Only Knows is een mid-tempo nummer, melodieus, dat in het Queensrÿche straatje geparkeerd kan worden.
Het machtig pompende Time met zijn schroeiend harde gitaarriffs en het logge, majestueus beukende Only A Fool sluiten dit album op zeer indrukwekkende wijze af.

7 Miles To Pittsburgh is een band, die het gewoon verdient om internationaal door te breken. Een prachtig rockend album!!


Tracklist:
01. Bad Enough
02. Olympus
03. I Feel Your Pain
04. Sound
05. Think
06. Brave New World
07. God Only Knows
08. Time
09. Only A Fool

Website: 7 Miles to Pittsburgh


Ook op Blues Magazine ...