7 Miles To Pittsburgh – 7 Miles To Pittsburgh
Format: CD –  Vinyl / Label: Suburbian Records
Releasedatum: 2 juni 2017

Tekst: Jos Verhagen

Wat ben ik blij met deze plaat, deze plaat is wat de Nederlandse heavymetal/hardrock scene nog miste, een band die rechttoe rechtaan hardrock speelt in de stijl van, Alter Bridge, Queenryche. 7 Miles To Pittsburgh kunnen zich met hun cd ‘7 Miles To Pittsburgh’ met gemak meten met deze twee grootheden van de hedendaagse heavy metal scene.

Een tiental sterke nummers produceert 7 Miles To Pittsburgh, een samenwerking van Andrew Elt, zang (Gin On The rocks, Sleezbeez), Martin Helmantel, bas (Elegy) en drummer/gitarist Joris Lindner (recent toegetreden tot Komatsu). De laatste twee kennen elkaar vanuit Eindhoven rockcity en na lang aandringen hebben zij Andrew Elt toch zover gekeken om hun ideeën van arrangementen te voorzien en zie hier het magnifieke resultaat.

De Nederlandse metalscene is toch vooral bekend om heavy metal uit een geheel ander straatje, zoals Within Temptation, Delain (gothic metal), of de deathmetal van Gorefest, Legion Of The Damned of meer recenter Charm The fury. Deze Nederlandse metal scene kon een lekker puik stukje hardrock wel gebruiken, hier geen schreeuwers of grunters, maar een zanger die echt een potje zingen kan in de stijl van Alter Brigde, Myles Kennedy.

Een tiental lekkere rock songs met hier en daar wat progrock invloeden, en een subtiele ondersteuning van Will Maas met zijn Hammond. Geen overdreven uptempo nummers maar stevige vlotte midtempo beukers. De openingstrack Same Size Soul  laat meteen horen wat je op deze cd kunt verwachten. De titeltrack Pittsburgh, met mooi gitaarwerk subtiel ondersteund door de Hammond. Wat volgt zijn by far de beste tracks van de plaat Lost & Found en Earth Dance, wat een heerlijk gevarieerde nummers zijn me dat.

Jambalaya is een rustig opgebouwde song die laat horen dat het drietal ook qua song-writing hun mannetje staan, het doet je aan de band Boston (More Than A Feeling) denken. De cd vervolgt met een song van hoogstaande kwaliteit; Damn, prachtig opgebouwd, teksten met een boodschap en een subtiele wending, uitmondend in een scherpe gedragen solo. Het in zijn basis wat steviger Imaginary Friend, getuigt ook van song schrijfkunst. En zo bouwt 7 Miles To Pittsburgh aan een serie van lekker klinkende hardrock songs; Above The Fold met vet gitaarwerk; 21 Grams, een rust puntje en If All Else Fails waar de progrock achtergrond van Martin Helmantel zich laat gelden en een waardige afsluiter van deze prachtige cd is.

Als rechtgeaarde heavymetal liefhebber kan ik zeggen dat ik blij ben met deze cd van de band 7 Miles To Pittsburgh, die hier een werkstuk aflevert dat zich internationaal kan meten.

Tracks:
01. Same Size Soul
02. Pittsburgh
03. Lost & Found
04. Earth Dance
05. Jambalaya
06. Damn
07. Imaginary Friend
08. Above The Fold
09. 21 Grams
10. If All Else Fails

Website: 7 Miles To Pittsburgh


Ook op Blues Magazine ...