3 Dayz Whizkey – Common Buzzard Blues
Format: CD – Digital / Label: Timezone Records
Releasedatum: 8 februari 2019

Tekst: Peter Marinus

In buurland Duitsland is de band 3 Dayz Whizkey al een behoorlijk grote naam. De band haalde daar al de nodige prijzen binnen. Bij ons moet dat allemaal nog gaan gebeuren. En dat zou dan via dit vierde album moeten plaatsvinden.
De band bestaat uit Myles Turner (zang), Tilo George Copperfield (gitaar), Brad The Snake (gitaar), Little Chris (drums) en Big Tony (bas).

De band wordt voorgesteld als een bluesrockband met wortels in de Southern rock. Een omschrijving waar ik mij niet helemaal in kan vinden. Bluesrock geluiden zijn er af en toe te horen en Southern rock heb ik in het geheel niet gehoord. Het is ook lastig om de stijl van deze band te omschrijven aangezien er nogal eens geswitcht wordt van stijl.

Zo opent het album zeer krachtig met de vette boogie Back On The River. Een behoorlijk stomend nummer dat rockt als Status Quo in haar beste (begin) jaren. De beide gitaristen zijn in het middenstuk te horen met bluesy soli. Het daaropvolgende nummer High & Dry klinkt als een stevige melodieuze variant op het Tom Petty geluid met een stuwend hoekig ritme.
I’ll Get By is dan een log funky nummer dat langzaam, maar stug, door rockt met een Black Crowes-achtige rauwheid. Bluesrock is er te horen in het broeierige Stop met hard gierend gitaarwerk en een stug doorpompende ritmesectie. Jammer genoeg heeft de band er voor gekozen om ook een aantal zoetige ballads op het album te zetten. Zoals Last Minute Man, een nummer dat klinkt als de ballads van Mr. Big, Kansas of Styx.
Highway Song opent dan ineens met prima countryrock-achtige meerstemmige zang en gaat daarna akoestisch verder met een behoorlijk countryrock gehalte. Maar om dan gelijk over Southern rock te spreken gaat me dan wel wat te ver.
Gelukkig pakt de band daarna de rockdraad weer op in Railroad Track. Een pompend powerpop-achtig nummer met een hoog Raspberries en Badfinger gehalte en waarin ook wat Bob Seger invloeden te vinden zijn. Bad Boy stoomt in dezelfde powerpop stijl verder. In dit nummer lijk ik zelfs wat The Knack invloeden te horen! Jolene…dat zal toch niet he? En nee! Het gaat hier niet om een Dolly Parton cover maar helaas wel weer om een romantische akoestische ballad, die nog enigszins opgepept wordt door het swingende akoestische gitaarwerk. Het Raspberries geluid is daarna weer opzichtig aanwezig in Right Time Wrong Place.
De afsluiter Through The Smoke bewijst gelukkig dat deze band het lekkerst klinkt in een rauwe funky Black Crowes-achtige stijl.

Doordat 3 Dayz Whizkey op dit album verre van stijlvast klinkt, wil dit album mij nog niet overtuigen. Ik hoor echter wel dat er genoeg potentie in deze band zit, dus ik hou de band in de gaten!


Tracklist:
01. Back On The River
02. High & Dry
03. I’ll Get By
04. Stop
05. Last Minute Man
06. Highway Song
07. Railroad Track
08. Bad Boy
09. Jolene
10. Right Time Wrong Place
11. Through The Smoke

Website: 3 Dayz Whizkey


Ook op Blues Magazine ...