Foto Recensie: 21 Blue - Live From Heartwood

21 Blue – Live From Heartwood
Format: CD / Label: Tribal Records
Releasedatum: 31 juli 2019

Tekst: Peter Marinus

21 Blue is één van de vele projecten van Longineu Parsons II, een klassieke geschoolde trompettist en fluitist uit Mississippi. Hij speelde in het verleden met grootheden als Nat Adderley, Cab Calloway, Sun Ra, Herbie Mann en vele anderen.
Samen met gitarist Ted Shumate speelt hij de hoofdrol in de band 21 Blue. Shumate speelde in het verleden ook bij Nat Adderley maar ook bij o.a. Lucky Peterson en Branford Marsalis. Verwonderlijk is het dus niet dat op hun live album de blues afgewisseld wordt door de nodige jazz-funk.

Geopend wordt met de Howlin’ Wolf klassieker Spoonful, die een luie funky versie krijgt met hard priemend gitaarwerk van Shumate en…een fluitsolo!! En die fluitsolo past wonderwel in deze lome uitvoering.
The Chicken is een nummer van Pee Wee Ellis (van James Brown faam). Dt pure jazz-funknummer opent met ontzettend funky baswerk van Lawrence Butner, die sowieso de hoofdrol speelt in deze instrumental.
S.O.L. Blues is een cover van een Louis Armstrong nummer en het is dus niet verwonderlijk dat de trompet een grote rol speelt in dit zeer lome nummer. Ted Shumate gaat weer behoorlijk los met knallend gitaarwerk en dat geldt ook voor het gierende orgel van Robert Griffin. African Nights is een nummer dat door Longineu Parsons II in New York City geschreven werd. Hierop bespeelt hij een Afrikaanse bamboefluit. Dit nummer doet terugdenken aan de Headhunters periode van Herbie Hancock. Jazz-funk dus!
21 Blues is vervolgens een zeer zacht voorschuifelende slowbues met Longineu op zijn grommende en kreunende cornet. Ted Shumate levert in deze instrumental weer een vlammende gitaarsolo af. Black Magic Woman krijgt hier de Santana latin uitvoering. Compleet met hard Carlos Santana-achtig gitaarwerk en een spetterend swingend einde. 911-6969 is een minder bekend nummer, dat geschreven werd door bluesgitarist Joey Gilmore. De kreunende cornet en gierende gitaar spelen de hoofdrol in deze rauw pompende shuffle.
Tot slot volgen er nog drie zogenaamde “radio edits” van Spoonful, S.O.L. Blues en 911-6969 en wederom vraag ik mij af wat het nut van dergelijke radio edits is.

21 Blue heeft een album afgeleverd dat sowieso als zeer afwisselend is te beschrijven. Een band met uitstekende muzikanten, die het avontuur niet uit de weg gaan. Als je allergisch bent voor jazz-rock hoef je alleen maar twee nummers te “skippen”om een prima buesalbum over te houden.

Spoonful (Live)


Tracklist:
01. Spoonful
02. The Chicken
03. S.O.L. Blues
04. African Nights
05. 21 Blues
06. Black Magic Woman
07. 911-6969
08. Spoonful (radio edit)
09. S.O.L. Blues (radio edit)
10. 911-6969 (radio edit)

Website:
Longineu Parsons II
Ted Shumate


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.