20 Watt Tombstone / Left Lane Cruiser – Death Blues Vs. The Dirty Spliff
Format: Vinyl – LP / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 26 februari 2017

Tekst: Peter Marinus

Ik heb net de split-LP van deze twee trash blues duo’s beluisterd en zit er totaal uitgeteld bij. De schroeiplekken zitten op mijn oren en mijn koptelefoon ligt in een emmer met ijs af te koelen. En ik had kunnen weten wat mij te wachten stond aangezien ik laatst al een album van Left Lane Cruiser gerecenseerd heb. Deze twee mannen uit Fort Wayne, IND (Fredrick “Joe” Evans IV op slidegitaar en zang en Pete Dio op drums, harmonica en zang) zijn zeker niet  de meest fijnbesnaarde bluesartiesten. Nee, hun trashblues is spijkerhard, zonder enige vorm van gladstrijken.

Op deze split-LP is dit duo met drie nummers vertegenwoordigd. Laid To The Bone begint met een overrompelend harde slidegitaar waarna de drums keihard invallen. Deze ontzettend logge boogie is spijkerhard met een enorme fuzz laag, die echt “to the bone” gaat.
In Slow Grind mag het tempo dan wel naar beneden gegaan zijn, de intensitieit en het volume blijven gewoon vol gas gaan. De massieve slide speelt de hoofdrol in dit nummer, dat klinkt alsof de slowblues door een spijkerhard trash bad is gehaald. Special Delivery is het laatste nummer van Left Lane Cruiser op deze split. Een primitief bonkende trash blues met een lekkere funky groove en een slide gitaar, die alle kanten op giert en knettert.
Ouderwetse kwaliteit van Left Lane Cruiser dus!

Het andere duo, 20 Watt Tombstone, is eveneens een trash blues duo uit Wausau, Wisconsin en bestaat uit Grand Master Oh To The Zee op drums en zang en Reverend Meantooth op gitaar en zang. Verschilt dit duo veel van Left Lane Cruiser? Nou, niet veel!!! Hun geluid is hooguit (iets) minder spijkerhard.
Your Man’s A Jerk schiet van rauwe funky grooves naar ongenadig loodzware diepe trash riffs. Zoals de titel al een beetje aangeeft gaat Lair Of The Swamp Bitch iets meer richting swamprock. Niet de gebruikelijke swamprock maar loodzware swamp riffs geombineerd met trash blues. Het resultaat is een onweerstaanbare vette rocker.
De afluiter Whiskey In My Brain begint met moddervette fuzz riffs en klinkt alsof de oude Black Sabbatj zich waagt aan de trash blues. Hard, hecht en groovend zijn de trefwoorden voor dit nummer.

Als je niet bang bent om je oren te laten verschroeien en weg bent van moddervette, spijkerharde trash blues, moet je je zeker eens aan dit split-album wagen!!!

Tracklist:
01. Left Lane Cruiser:Laid To The Bone
02. Left Lane Cruiser:Slow Grind
03. Left Lane Cruiser:Special Delivery
04. 20 Watt Tombstone:Your Man’s A Jerk
05. 20 Watt Tombstone:Lair Of The Swamp Bitch
06. 20 Watt Tombstone:Whiskey In My Brain

Website:
Left Lane Cruiser
20 Watt Tombstone


Ook op Blues Magazine ...