Dirk W De Jong - American Blues

Dirk W. de Jong – American Blues
Format: Boek + CD + Link naar webfilm / 172 pagina’s / Engelstalig / Uitgever: In de Knipscheer
Releasedatum: najaar 2015

Tekst: Chris Bernasco

Foto’s en verhalen recht uit het hart, dat is wat Dirk W. de Jong biedt in zijn boek ‘American Blues’. De Jong portretteert een keur aan blues- en rootsartiesten en neemt zijn lezers mee op een associatieve reis naar de bakermat van de popmuziek. Wie zich in het boek onderdompelt, komt terecht in een harde, rauwe wereld waarin de muziek vaak het enige lichtpuntje lijkt te zijn.

‘American Blues’ vormt de weerslag van de meer dan twintig reizen die fotograaf De Jong (Groningen, 1965) de afgelopen kwart eeuw door de VS maakte. Van Chicago, Virginia en Kentucky tot Louisiana, Mississippi, Texas en een uitstapje over de grens in Mexico. Daarbij kan de titel van het boek de lezer op het verkeerde been zetten. Want het is De Jong is niet alleen te doen om de blues. Country, folk, cajun en gospel delen net zo goed in zijn fascinatie. Als het maar muziek is die ‘geworteld is in het leven’, zoals hij zelf zegt, niet ‘geprefabriceerd of bedacht in kantoren’.

De Jong kreeg talloze Amerikaanse blues- en rootsartiesten in hun eigen habitat voor zijn lens: beroemdheden als Buddy Guy, Willie Nelson en Willy DeVille, maar ook vele waarvan maar weinig mensen hier gehoord zullen hebben. Het mooie is dat De Jong zo laat zien hoe de traditionele Amerikaanse muziek op verschillende niveaus voortleeft. Niet alleen gespeeld door beroepsmuzikanten in clubs en podia in de stad, maar ook door amateurs en semi-profs in aftandse juke joints, in kerken en gewoon thuis in de beschutting van de veranda.

Verwacht in American Blues geen degelijk overzicht of een doorwrochte geschiedenis van de Amerikaanse blues en aanverwante stijlen. Het boek springt associatief door de tijd, van artiest naar artiest, van trip naar trip. Als lezer moet je af en toe moeite doen om te achterhalen wie er precies aan het woord is. Maar als je je net als een reiziger openstelt voor wat er maar op je pad komt, dan word je rijkelijk beloond. Dan krijg je prachtige verhalen en quotes, opgetekend uit de mond van zulke uiteenlopende muzikanten als Corey Harris, Buddy Miller, Jesse Dayton, T Model Ford en Zachary Richard. De grofkorrelige kleurenfoto’s geven ondertussen een indrukwekkend beeld van het leven in het zuiden van de VS: heet, rauw en meedogenloos. Een zwaar bestaan waarin soms de vernedering van eeuwen doorklinkt. Een bestaan waaraan vaak alleen de muziek kleur, hoop en zin kan geven.

Wat ook opvalt: wat zijn er onder de gefotografeerde artiesten velen die inmiddels het tijdelijke met het eeuwige hebben verwisseld: Champion Jack Dupree, RL Burnside, Johnny Cash, Townes van Zandt, Ray Charles, Willie Mitchell, Bobby Bland, Albert King, B.B. King, Allen Toussaint – en nog veel meer. Daarmee wordt American Blues ook een soort portret van een voorbije wereld, en dat stemt een beetje droevig. Uiteindelijk is die titel dus toch heel toepasselijk.

Het boek gaat vergezeld van een gratis cd met werk van onder meer RL Burnside. En voor wie bewegend beeld uit het archief van De Jong wil zien, is er aanvullend een QR-code naar exclusieve filmpjes die hij op zijn reizen schoot van onder meer Corey Harris, Damon Bramblett, The Gourds en Buddy Guy.

American Blues by Dirk W de Jong Joella and Raymond Walker 'Spiritual' Como Mississippi 2013

https://bluesmagazine.nl/boek-american-blues-reisfotografie-incl-qr-film-en-audio-cd-door-dirk-w-de-jong/

https://www.indeknipscheer.com/dirk-w-de-jong-american-blues-cd/

Website: Dirk W. De Jong

 


Ook op Blues Magazine ...