Je zou het een valse start kunnen noemen. De Britse folksoulband Phantom Limb speelde vier juli j.l. in een slechts voor de helft gevulde bovenzaal van Paradiso. Ruim een maand later neemt de de band, voor de gelegenheid met een gehalveerde bezetting, op genadeloze wijze revanche tijdens het Lowlands Festival. Het optreden leidt tot diverse kippenvelmomenten bij vijfendertig graden in de schaduw en het nieuwe album The Pines, dat deze dag officieel wordt gepresenteerd, zal uiteindelijk het best verkochte album zijn tijdens het festival. Zelden kreeg de uitspraak van Ray Charles ‘Country is just good soulful music’ beter gestalte. Deze week zal ‘een complete’ Phantom Limb met enkele shows het succes in Nederland voortzetten. Met zangeres en boegbeeld Yolanda Quartey blikken we even terug maar ook vooruit…

Foto Phantom Limb interview

Tekst: Jeroen Bakker

“We konden het ons niet veroorloven om met de gehele band naar Lowlands af te reizen maar zoals je wellicht hebt gemerkt hebben we ons prima staande gehouden”, aldus Quartey wanneer we haar herinneren aan die bijzondere dag. “We speelden natuurlijk wel voor een zeer ontvankelijk publiek maar we wisten ook meteen na afloop dat dit niet zomaar een goed optreden was. We doen wel vaker goede shows maar hier klopte echt alles. Best vreemd want we hadden slechts een paar uurtjes geslapen maar in combinatie met die hitte leek het alsof we in een roes waren terecht gekomen. We hebben ons helemaal gegeven maar kregen ook heel veel energie terug. Daarnaast gebeurt het niet zo vaak dat je zoveel positieve media-feedback krijgt. We kijken nu, nog meer dan ooit, heel erg uit naar de aanstaande clubshows in Nederland”.

Een combinatie van authentieke soul en country kom je tegenwoordig steeds minder tegen en al helemaal niet in Engeland. Enkele leden van de uit Bristol afkomstige band zijn afkomstig uit de triphop-scene, Quartey heeft zelfs tijdelijk deel uitgemaakt van Massive Attack, maar klinken alsof ze in een klein stoffig dorp op het Amerikaanse platteland wonen. Het blijkt geen toeval te zijn. Het was toetsenist Dan Moore die tijdens de tournee van Pee Wee Ellis, ooit saxofonist in de band van James Brown, Marc Ford, gitarist van The Black Crowes, ontmoette die op dat moment deel uitmaakte van de begeleidingsband van Booker T Jones. Noem het maar een typisch geval van de juiste personen op het juiste moment. Marc nodigde Phantom Limb uit om in Amerika samen te kunnen werken maar het zou nog enkele jaren duren voordat het daadwerkelijk zover kwam. “We hebben The Pines opgenomen in Signal Hill, een kleine plaats in Long Beach, Californië waar alles draait om de olie-industrie en waar vrijwel niets te beleven valt. Marc heeft ons daar geholpen met de produktie van het album. Hoewel we daar maar twee weken hebben opgenomen doet die omgeving wel degelijk iets met je. Het was er broeierig warm, stoffig en het rook er zelfs naar olie. Die sfeer is surrealistisch en je neemt daar toch iets van mee in je muziek. Jay Buchanan, zanger van The Rival Sons komt er ook vandaan en je hoort hem op één van de tracks in de achtergrondvocalen. Ik vind hem zo’n fantastische zanger dat ik hem ooit eens na afloop van een optreden bijna door elkaar heb geschud van enthousiasme”.

In Amerika zijn naast studio-opnamen ook enkele live-shows gedaan. Heeft dat nog gevolgen voor de nabije toekomst? “De Amerikanen reageerden heel positief op Phantom Limb. Het waren weliswaar kleinschalige optredens die op het allerlaatste moment werden aangekondigd maar ze gingen compleet uit hun dak en vonden het heel bijzonder hoe wij met ‘hun muziek’ omgaan. We zullen er zeker terugkomen en met Jay Buchanan gaan we nog een keer de studio in maar dan zullen wel de agenda’s op elkaar moeten worden afgestemd. Voorlopig gaan we ons focussen op de optredens hier in Europa. Heb ik meteen een goed excuus om weer eens fijn te winkelen in Amsterdam“. In december gaan we ook nog met Rodriguez, van wie de prachtige documentaire Searching for Sugar Man is uitgebracht, touren in The UK.
Phantom Limb zal behalve support-act, tevens zijn begeleidingsband zijn

De kaartverkoop voor de optredens in Nederland verloopt zoals verwacht zeer voorspoedig. Echter voor enkele shows, waaronder die in de Amsterdamse Bitterzoet, zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar.

Website artiest: www.phantomlimbmusic.com

Tourdata:
17 Oktober  – Merleyn, Nijmegen.
18 Oktober – De Effenaar, Eindhoven.
19 Oktober – Bitterzoet, Amsterdam.
20 Oktober – Rotown, Rotterdam.


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.