Oscar Benton - Is Still Alive! (CD + DVD)

HET ALLERLAATSTE OPTREDEN, BINNENKORT OP DVD EN CD

‘Witte blueskoning’ maakt een einde aan imposante carrière

Hij won in 1968 het Loosdrechts jazzfestival, had een kolossale nummer één hit in Frankrijk (met de Bensonhurst Blues) en toerde ruim 42 jaar langs zalen en zaaltjes in heel Europa.

En op 14 november 2010 beëindigde Oscar Benton officieel zijn imposante carrière. Het leven met blues, drank en doorwaakte nachten heeft zijn tol geëist. Lichamelijk is hij niet langer in staat om op te treden. In een klein zaaltje te Heemskerk liett hij aan een schare fans – sommigen van het eerste uur – nog één keer horen dat zijn stem in elk geval niet heeft geleden van het leven in de blues. Dat gebeurde met de originele bandbezetting van toen.

Oscar Benton is nu 61, heet van zichzelf eigenlijk Ferdinand van Eis. Studeerde mandoline en viool op het conservatorium: eigenlijk een vreemde vooropleiding voor de blues waaraan hij z’n hart had verpand. In 1967 startte hij in z’n geboortestad Haarlem de Oscar Benton Blues Band. De prijs die hij in Loosdrecht won, was de opname van een langspeelplaat, onder leiding van Tony Vos, beroemd producer van Boudewijn de Groot. ‘Feel so good’, heette de LP, en het was een instant succes. De ‘blanke blues’ van kopstukken als John Mayall overspoelde Europa net met overtuigingskracht vanuit Engeland. De tweede LP (‘The Blues is gonna wreck my life’) deed het zelfs nog beter. Later volgden nog de elpees ‘Benton ‘71” en ‘Draggin Round’. Begin jaren 90 toerde Oscar nog één keer met zijn oude makkers van Barrelhouse.

Benton werd een begrip, mede door een succesvol optreden in ‘Mies en scene’ bij Mies Bouwman, een programma waar miljoenen Nederlanders in die dagen naar keken. Na het uiteenvallen van zijn band, nam Benton in 1973 als solo-artiest zijn Bensonhurst Blues op. Aanvankelijk slechts een klein hitje. Maar dat veranderde toen het in 1981 de titeltrack werd bij de film ‘La Peau d’un Flic’ met Alain Dèlon. De Bensonhurst Blues werd een wereldhit.

Oscar Benton was in het vak een voorbeeld voor velen. “Eén van de vaandeldragers van de Nederlandse blues’ is hij genoemd. Een pionier, een man met een rock ‘n’ roll-life on the road.

Het afscheidoptreden duurde maar een uur – het maximaal haalbare. Op het podium werden de oude plekken, bij wijze van tribute, weer even ingenomen door bandleden als Guus en Johnny La Porte (gitaar), Barrelhouse Bailey (Han van Dam) op piano, Jos van den Dries op drums en Gé (Carlsberg) van Dooren op bas.

Momenteel is men druk bezig de laatste hand te leggen aan een CD + DVD met zowel de registratie van het onlangs gegeven miniconcert, als een aantal oude, geremasterde nummers. En een booklet met uniek fotomateriaal. Releasedatum: eerste week van april 2011. We houden je op de hoogte!

Website Oscar Benton : http://www.oscarbenton.nl/


Ook op Blues Magazine ...