C+B museum

Persbericht:
Opening van de tentoonstelling Eelco Gelling – Geweldenaar op de Gitaar op woensdagmiddag 29 april om 15.00 uur in het C+B Museum te Grolloo.

De nieuwe expositie van het seizoen 2015/2016 in het C+B Museum heeft dit jaar sologitarist Eelco Gelling als onderwerp, die tussen 1965 en 1976 deel uitmaakte van Cuby & the Blizzards.

De tentoonstelling Geweldenaar op de Gitaar wordt op woensdagmiddag 29 april om 15.00 uur geopend door Eelco zelf, samen met collega-gitarist Jan Akkerman, onder meer bekend van de groepen Brainbox en Focus.
Eelco Gelling vormde met Harry Muskee het kloppend hart van de Blizzards. Samen schreven ze bijna alle eigen nummers voor de band en beiden hadden een grote inbreng in C+B; Muskee als zanger en Gelling als sologitarist.

Eelco Gelling werd in de jaren zestig door velen gezien als één van de beste gitaristen van Nederland, zo niet van de wereld. Internationaal bekende artiesten als Van Morrison en John Mayall wilden hem graag in hun band opnemen, maar Gelling bleef C+B trouw, totdat de groep in 1972 voor de eerste keer uiteen viel. Gelling en Muskee maakten vervolgens deel uit van Red White & Blue en van de in 1976 heropgerichte Cuby & the Blizzards.

In dat jaar stapte Eelco Gelling echter over naar Golden Earring, waarmee er een eind kwam aan de muzikale band tussen Gelling en Muskee. Beiden zouden elkaar nog treffen in 1984/1985, toen Gelling voor kort tijd lid was van de Muskee Gang. Nadat hij echter vanwege problemen deze band had verlaten, was de samenwerking tussen de beide frontmannen van C+B zo goed als voorbij.

Eelco Gelling speelde vervolgens in groepen als Blues Connection en de Eelco Gelling Band. Hij maakte echter geen deel meer uit van de heropgerichte Cuby & the Blizzards, die tussen 1996 en 2011, het jaar waarin Harry Muskee overleed, met veel succes door de Nederlandse theaters toerde.

Eelco Gelling speelde de afgelopen jaren als gast mee bij verschillende optredens, zoals het Jan Akkerman-project My Brainbox.

Op 11 april jl. werd Eelco Gelling, vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse bluesmuziek, opgenomen in de Dutch Blues Hall Of Fame. Ook kreeg hij uit handen van Johan Derksen een gouden plaat voor de LP ‘Groeten uit Grollo’ uit 1967.

De tentoonstelling Eelco Gelling – Geweldenaar op de Gitaar besteedt met name aandacht aan de jaren dat Gelling lid was van de Blizzards. Door middel van films, geluidsopnames, muziekinstrumenten, foto’s en interviews wordt een beeld geschetst van de persoon Eelco Gelling en van zijn glorietijd in Cuby & the Blizzards.

www.cubymuseumgrolloo.nl
www.bluesingrolloo.nl
info@cubymuseumgrolloo.nl

affiche c+b museum 2015


Ook op Blues Magazine ...