Omar Kent Dykes – “Big town Playboy”
Label: Ruf Records
Formaat: CD
Datum release: 2009

Omar Kent Dykes Big town Playboy

Als je geboren bent in de stadje waar ook Bo Didley het levenslicht zag – McComb-Mississippi- dan heb je het geluk een prachtinspiratiebron in je nabijheid te hebben. In zo’n omgeving is nogal eens vaak een bluesconcert en in de kroegen spelen heerlijke bandjes.
Of Omar Kent Dykes daardoor de blues te pakken kreeg heb ik niet kunnen achterhalen. Wel het feit dat hij jarenlang de frontman was van Omar and the Howlers. De Texas –swamp-rockband waar Omar twee jaar geleden afscheid van nam en solo ging.
Omar die op z’n tiende gitaar leerde spelen, had een bijzonder moeder; eentje met een behoorlijke platencollectie van country ,blues tot soul. Ze stond regelmatig op de pick-up, dat mooie vinyl.
Veel onbewust luisteren naar de muziek van moeders gaat toch blijkbaar onder de huid zitten. Omar schrijft, speelt gitaar en zingt. Alleen gek genoeg op z’n laatste cd Big Town Playboy speelt hij bijna niet en zijn het ook vooral covers van andere blueshelden zoals van Ivory Joe Hunter. Of dit komt door de aanwezigheid van Jimmie Vaughan, Lou Ann Barton, Gary Clark jr. en Derek O’Brien?
De songs zijn lekker vlot ingespeeld en gezongen en krijgen wat extra’s als Lou Ann Barton backing vocals voor haar rekening neemt. Dat je met Jimmie Vaughan een uitstekend gitarist in huis hebt demonstreert deze cd nog eens weer een keer.
Vaste lezers weten dat ik vaak op de sound en de productie let. Nou die is niet zo gek, alhoewel de geluidstechnicus tijdens het afmixen wat meer op dynamiek had kunnen letten. De blues hoef je ten slotte niet zo op te poetsen als het oevre van de Beatles nu is overkomen. Zet de instrumenten in het stereobeeld net wat verder uit elkaar (panning) en de vocals recht door het midden, dan komt de dynamiek al beter tot z’n recht.
Wie die Playboy is weet ik niet ,wel dat het prettig luisteren is naar deze cd. Zet hem eens op, onderweg naar de grote stad. Volume op max. Wellicht voelt u zich een Big Town Playboy.
(Wim Velderman)

Tracks:
01. Big Town Playboy
02. Upside your Head
03. Can’t judge nobody
04. Think
05. Mary, Mary
06. No more doggin’
07. Hello Mary Lee
08. Close together
09. Dream Girl
10. Since I met you baby
11. Man down there
12. King Bee

Lees ook :