blues-night-2013

De crème de la crème van jong bluestalent uit de UK en Finland, Oli Brown en Erja Lyytinen presenteren het unieke theaterconcert Blues Night.

Brown wordt tijdens de British Blues Awards 2010 uitgeroepen tot het Grootste Jonge Talent van het Jaar en wint de Publieksprijs voor Beste Vocalist. Een jaar later sleept hij op hetzelfde festival bovendien de Prijs voor Beste Band en Beste Album in de wacht. Planet Rock Radio zei over Oli: “Oli is verfrissend en opwindend in elk optreden en is nu een gevestigde naam in het bluesestablishment van de UK.” The Times schreef: “Hij zet een geweldige show neer!”
Oli Brown (22) is twaalf wanneer hij met gitaarles begint en nog maar vijftien (!) wanneer hij door de Amerikaanse bluesband Blinddog Smokin wordt uitgenodigd om in Amerika te komen spelen. De frontman van deze formatie adviseert hem zijn eigen band te starten en zo begint hij de Oli Brown Band in 2006. In 2008 tekent hij een contract met het blueslabel Ruf Records. Zijn debuutalbum Open Road komt uit in 2008 en wordt overladen met lovende kritieken.

Met haar talent weet Erja Lyytinen Finland op de internationale blueskaart te zetten. Na Brown die al eerder in Nederland te zien en te horen was, kan ook Lyytinen niet wachten om het Nederlands publiek voor zich te winnen. Ze mixt folk, jazz en pop met haar blues. Haar debuut soloalbum wordt tot Beste Album 2006 uitgeroepen door de gerenommeerde Finse YLE Radio Suomi. Over haar laatste live cd/dvd Songs from the Road (2012) schrijft de toonaangevende Finse krant Helsingin Sanomat dat “net als Eric Clapton, Erja Lyytinen live op een podium het meest tot haar recht komt”.
Erja Lyytinen (36) is geboren in een muzikale familie in het dorpje Kuopio in Finland. Al op haar vijftiende speelt ze samen met haar ouders, eerst zingt ze en speelt ze viool, later elektrische gitaar. Ze mixt folk, jazz en pop met haar blues. Haar uitmuntende spel op slidegitaar levert haar de bijnaam ‘de Bonnie Raitt van Finlandop en leidt tot optredens in voorprogramma’s van onder meer Koko Taylor en Bonnie Raitt zelf.

Oli Brown en Erja Lyytinen Blues Night – Februari 2013
wo 6 feb. Spijkenisse – Theater De Stoep
do 7 feb. Purmerend – Theater De Purmaryn
za 9 feb. Capelle a/d IJssel – Isala Theater

www.olibrownband.co.uk en www.erjalyytinen.com


Ook op Blues Magazine ...