The Nighthawks
13 Mei 2010
De Prinsentuin, Leeuwarden

Door Mark Harmsma

Donderdag 13 mei liep ik toevallig in Leeuwarden door een park, toen uit paviljoen in de De Prinsentuin duidelijk het geluid van een live bluesband klonk – gekenmerkt door scheurende mondharmonica.

Ik ging op het geluid af en bij de ingang gaf een poster duidelijkheid: op Hemelvaartsdag 2010 stonden hier niemand minder dan de Amerikaanse Nighthawks te spelen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik deze uit Washington, DC afkomstige band al behoorlijke tijd uit het oog verloren was, in de jaren negentig heb ik het album “Rock ‘n’ roll” echter regelmatig gedraaid. Ik heb de hele energieke tweede set van de Nighthawks gezien, waarin zij de betrekkelijkheid aantoonden van mijn door de jaren heen ontwikkelde voorkeur voor grotere bands – ik mag graag een piano, scheurende sax en natuurlijk een grommende Hammond B3 horen.

De Nighthawks houden het al 35 jaar met elkaar vol, ze kunnen lezen en schrijven met elkaar en verdienen hun geduchte live reputatie. Vorig jaar is de originele drummer Pete Ragusa vervangen door een nieuwe drummer Mark Stutso. Alle vier de muzikanten kenmerken zich door een uitstekende instrumentbeheersing, ze nemen alle 4 backing vocals voor hun rekening en zingen, op gitarist Paul Bell na, beurtelings de lead vocals. De bas-, drums-, (slide)gitaar- en harmonicapartijen passen op efficiënte wijze functioneel in elkaar. Voeg daaraan toe het kennelijke besef dat in deze bezetting het gevaar van “13 in een dozijn-blues” schuilt – hetgeen zich vertaalt in een wijde variatie aan grooves en interpretaties, en je hebt een spannende bluesshow.

De heren waren na de show graag bereid Cd’s te signeren, ik kan voor €15, – “Blue moon in your eye – Live at the Barns at Wolf Trap” aanbevelen. Een live album met 13 songs, die je zowel op CD als DVD krijgt.

Ik zou zeggen, ga dat zien. De Nighthawks spelen vandaag 14 mei nog op het Kwadendamme Bluesfestival, zaterdag de 15e op het Spring Blues Festival in Ecaussinnes (BE) en zondag 16 mei in de XXL Blues club in Wageningen.

Website The Nighthawks : www.thenighthawks.com


Ook op Blues Magazine ...