Buitennix

Tekst: Herbert Schluter – foto’s Herbert Schluter en Jan van Eck

We waren uitgenodigd voor een feestje! Waarom? Omdat het alweer een jaar geleden was dat de vroegere NiXBBBluesClub was omgetoverd tot NiXenMeeR. De letters NiX zijn gebleven, de muziek is ook gebleven, maar de activiteiten zijn exponentieel gegroeid. Om er een paar te noemen die we het afgelopen jaar hebben gezien: bier- en wijnexperiences, workshops bluesharp, workshops bluesdansen (want in tegenstelling tot wat sommige mensen denken kun je op blues héél goed dansen!), jamsesjuns (zowel versterkt als akoestisch) en – ik zei het al – een groot aantal acts van wereldklasse. Daarnaast is de zaal ook te huur voor bruiloften, feesten en partijen en het moet gezegd: door de aankleding met talloze foto’s van muziekhelden, vitrines vol met gesigneerde bluesharps, de handtekeningen van optredende artiesten op de muur en andere memorabilia is dit een zaal die zich duidelijk onderscheidt van een doorsnee zaaltje. Alles ademt muziek! En om maar even een paar namen te noemen die we aan het werk hebben gezien op het podium: wat dacht je van Chastity Brown, Tom Attah, Lavendore Rogue, Erja Lyytinen, the Bluesbones, Johnny Mastro & his Mamma’s Boys, Birds of Chicago, Mason Rack Band, Thorbjorn Risager en nog veel, heel veel meer!

Zo’n feestje vraagt natuurlijk om een optreden van een groep van wereldniveau! Nou, da’s gelukt, en hoe! The Delta Saints waren bereid gevonden om een zondagmiddag in hun propvolle agenda vrij te houden om het feestje van NiX mee te vieren! Na een (soms toch wat emotionele) speech was het tijd voor de mannen uit Nashville, Tennessee. In een tweetal sets werden zowel nieuwe nummers – bassist David Supica vertelde dat ze al behoorlijk ver zijn met een nieuw album dat naar verwachting in het voorjaar van 2015 moet uitkomen – maar gelukkig ook de bekendere liedjes gespeeld zoals Bird of Angola, Drink it Slow, the Devil’s Creek, Crazy en uiteraard het titelnummer van de meest recente release ‘Death Letter Jubilee’ dat natuurlijk door iedereen luidkeels werd meegezongen!

binnennix

nix4

In mei waren we nog getuige van deze band in Bitterzoet in Amsterdam en dat was voor mij de eerste keer dat ik Nate Kremer op toetsen zag meedoen. ’t Kan natuurlijk aan mij liggen, maar ik kreeg heel sterk het idee dat hij zich in die paar maanden een heel stuk heeft kunnen ontwikkelen, alsof hij zich steeds meer thuisvoelt bij deze band. Hoe dan ook, zijn inbreng op toetsen was werkelijk fenomenaal, maar dat geldt voor de hele band. Het is een genot om naar deze muzikanten te kijken, Ben Azzi zit geen moment stil en kijkt ofwel zeer geconcentreerd ofwel met een enorme, aanstekelijke grijns over z’n drumkit heen, David Supica staat ontspannen z’n basloopjes te spelen, gitarist Dylan Fitch speelt gitaarsolo’s waar je stil van wordt en frontman Ben Ringel staat zeer zelfverzekerd te zingen en z’n Dobro te wurgen. Deze band laat duidelijk zien dat het totaal meer, veel méér is dan ‘de som der delen’. En ja, ‘tuurlijk mocht deze band niet eerder van het podium afstappen dan na ‘Mommah’ als toegift – en ook hier schreeuwde iedereen de longen uit z’n lijf!

Waarom zo’n topband dan toch z’n weg weet te vinden naar Twente? Het antwoord daarop is simpel: de mensen van NiXenMeeR! Chris en Ine hebben een jaar geleden het besluit genomen om de NiX naar een hoger plan te tillen en het zou te ver voeren om op deze pagina’s daarover in detail te treden, maar neem van mij aan dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn was. Door keihard te werken uit liefde voor muziek, desnoods met vallen en opstaan hebben ze nu, één jaar later, een prachtige venue neergezet waar (internationale) acts graag komen én terugkomen. Dat doen ze niet alleen, ze kunnen bouwen op een hele club aan vrijwilligers die ik niet ga noemen omdat ik als de dood ben dat ik er ééntje vergeet. Ik weet ook dat ze er totaal niet van houden om in de spotlights te staan, maar ik weet zeker dat ik namens alle acts en zeker óók namens alle bezoekers spreek als ik Chris en Ine, samen met al die vrijwilligers, feliciteer en bedank voor een geweldig mooi jaar! Op naar het eerste lustrum!

nix3

Ook nieuwsgierig naar NiXenMeeR? Kom eens langs! Iedere woensdagavond kun je terecht voor een (speciaal)biertje, een beetje jammen, af en toe een optreden, dansen etc. Daarnaast zijn er natuurlijk de optredens en om je maar vast even lekker te maken:

5 September – dubbeloptreden: Hamilton Loomis en Thorbjorn Risager.
13 September – Starroy
17 September – Paul Batto
4 Oktober – Dirt River Radio
10 Oktober – Chastity Brown
12 Oktober – Matt Andersen
2 November – Mike Zito & Samantha Fish
8 November – Wild Adriatic
14 November – Feedback Revival
29 November – The Captain Legendary Band
December – Mason Rack Band

en er komt nog veel meer, check daarvoor de NiXenMeeR agenda.
Het wordt een mooie herfst! Tot ziens, tot NiX!

NiX

nix9


Ook op Blues Magazine ...