logobalk bovenkant posters

Nieuw (Blues)podium in regio Tilburg
King of the World, Def Americans, Wille & the Bandits en Lightnin’Guy als eerste acts

Het ‘Hart van Brabant’ is qua muziek en cultuur goed voorzien met een hagelwitte concertzaal voor de ‘happy-few’, 013 voor het grotere en bredere poppubliek en Paradox voor de fervente jazzliefhebbers. Culturele initiatieven zoals ‘De Veulpoepers’, het Noorderlicht, Festival Mundial, de Tilburgse kermis, Roadburn, Incubate, de Hall of Fame, Gypsyfestival en nu de ontwikkeling van het Spoorzone gebied zorgen er voor dat Tilburg hoog aangeschreven staat op de evenementenlijst en culturele ladder. Tilburg is hiermee ook het bruisend Hart van Brabant geworden.

Vanaf heden is er in Tilburg ook een heus Blues-Roots Podium gestart onder de naam ‘Heyhoef-Backstage’. In de wijk Reeshof, helemaal in het uiterste westen van deze ex-textielstad, zal in het theaterseizoen 2014-2015 van start worden gegaan met maandelijkse top concerten voor de liefhebbers die aan het rijke muzikale aanbod in de stad nog niet genoeg hadden. Een vrijwilligers initiatiefgroep wil zich oriënteren op een kwalitatief, smaakvol en gevarieerd programma waar de genres blues, country-rock, americana en roots goed vertegenwoordigd worden. Dit dan telkens zo veel mogelijk op de derde zaterdagavond in de maand te beginnen vanaf 20 september.

De ‘Venue’ is middelgroot te noemen en biedt ruimte aan 300 zitplaatsen, maar zal vooral ook bij bluesconcerten gebruikt worden ten behoeve van staand publiek, waar dan zeker voor 400 mensen een plekje te vinden is. De entree prijzen worden vriendelijk gehouden. Het project ‘Heyhoef-Backstage’ kent immers geen winstbejag als doelstelling maar legt zich er op toe om kostendekkend te gaan draaien. De zaal gaat telkens om 20.00 uur open en na de concerten zal er nog een gezellige nazit zijn tot 01.00 uur onder het genot van aansluitende muziek verzorgd een DJ.

Flyer king of the world VZ

Bluesmagazine is ook terug te vinden bij Heyhoef-Backstage in de vorm van een fotogalerij langs de wanden van de aankomsthal, gang, ontmoetingsruimte en zaal. Daar hebben meer dan 30 grote posters met concertfoto’s gemaakt door Marco van Rooijen een plekje gevonden. Op deze manier is een complete Wall-of-Fame ingericht om de blues ambiance zo veel mogelijk te benaderen, ondanks het feit dat er gebruik gemaakt wordt van een multifunctioneel cultureel centrum. Bluesmagazine recensent John Maes heeft als initiatiefnemer van dit project inmiddels 20 andere wijkbewoners en muziekliefhebbers om zich heen verzameld, andere partners en sponsors uit de wijk verzameld om daarmee een zo groot mogelijk draagvlak te creëren. Een eerste Try-Out avond 24 mei met The Pink Floyd Sound leverde meteen een mooie primeur op van 240 toehoorders.

Het programma aanbod waarmee van start wordt gegaan mag gerust hoogstaand genoemd worden. Wat te denken van de seizoensopener 20 september ‘King of the World’? De beste Nederlandse bluesband die na optredens op festival Ribs & Blues, TV optredens bij Pauw en Witteman en een special in ‘Derksen on the Road’ met een pijlsnelle vaart naar de toppen van het internationale blues-universum stijgen zal het podium ontgroenen met een dampend en sfeervol optreden.

Op 18 oktober is het de beurt aan Def Americans, die hun inmiddels bekende Johnny Cash Show ten gehore brengen, ondersteund met hun aanvullende media-spektakel. De Engelse festival kraker Wille & the Bandits zijn te gast op 22 november. Dit powertrio staat deze zomer op doorbreken in heel Europa en zullen dit jaar ook op het hoofdpodium van Glastonbury te zien zijn. 6 december is het de beurt aan de Belgische blueslegende Lightnin’ Guy die met zijn Mighty Gators de Heyhoef-zaal gaat plat spelen.

Meer info en tickets; www.heyhoef-backstage.nl – facebook; heyhoef-backstage