Nienke Dingemans – Devil On My Shoulder (album cover)

Nienke Dingemans
Devil On My Shoulder

Datum Release: 15 December 2021
Label: Howlin’ Chicken Records

Dat de naam Simon Keizer, bekend van Nick & Simon, nog eens genoemd zou worden op www.bluesmagazine.nl mag dan ronduit verrassend worden genoemd, feit is dat hij wel degene was die afgelopen voorjaar via zijn podcast een podium bood aan een geweldig talent uit Noord-Brabant. In zijn show benoemde de sympathieke Volendammer Nienke Dingemans namelijk tot ‘Talent of the week’ nadat hij een kort Youtube-linkje van haar had ontvangen dat een jaar eerder was opgenomen. Enorm onder de indruk was hij van die doorleefde stem. Dat de uitvoering van ‘I Put A Spell On You’ gezongen werd door een 15-jarig meisje had hij werkelijk nooit kunnen bedenken. In het leuke en zeer onderhoudende interview toont de jonge zangeres zich onbevangen maar bovenal opvallend volwassen als het gaat om haar muzikale ambities. Mochten er nog twijfels zijn dan worden die in één klap van tafel geveegd wanneer zij haar gitaar pakt en de eerste vocale klanken van ‘Tennessee River’ de studio in Volendam vullen. Het is te vinden op haar eerste album ‘Devil On My Shoulder’ dat sinds sinds deze week verkrijgbaar is.

Tekst: Jeroen Bakker

Het debuut van de singer-songwriter bevat zes zelfgeschreven composities die zijn opgenomen onder vakkundig toezicht van producers Jan van Bijnen en Joost Verbraak, twee multi-instrumentalisten/roots-deskundigen die al enkele jaren met elkaar samenwerken en daarnaast heel goed weten hoe een groeibriljant als deze op het juiste spoor gezet moet worden. Logisch dus dat Dingemans een veilig onderkomen is geboden bij het Howlin’ Chicken Records-label van de heren. Daarbij mag overigens vermeld worden dat de dame waar het hier betreft, precies weet wat ze wilt en vooral ook wat ze kan Op het album ‘Modest Man’ dat Van Bijnen eerder dit jaar uitbracht vervulde de zangeres al een bescheiden rol op de achtergrond in het prachtige ‘Maybe A Dream’. Daarnaast heeft ze al enige live-ervaring opgedaan als boegbeeld van Mindblow, een bluesband uit Bergen op Zoom.

Met een weids western-gevoel wordt ‘Devil On My Shoulder’ geopend door Jan van Bijnen die de resonatoren van zijn gitaar hard laat klinken terwijl Reyer Zwart langzaam het tempo bepaalt op zijn double bass. We zagen beiden onlangs nog op het Ramblin’ Roots Festival in de band van Jim Keller schitteren tussen al die andere geweldige Americana-muzikanten uit binnen- en buitenland. Joost Verbraak, de andere producer, verzorgt de percussie waarmee al meteen duidelijk wordt dat het met de begeleiding wel goed zit. Alsof T Bone Burnett in hoogst eigen persoon zijn manschappen ter plaatse heeft gerekruteerd en opgesloten in een hut op de nabijgelegen heidevelden van De Groote Meer om daar vervolgens de lijnen uit te zetten. Het verklaart tevens de titel ‘Why The Cage Bird Sings’ waarmee Dingemans haar imposante stembandjes eens flink uitrekt. Klaar om na al die uren in de studio uit te vliegen en het grote publiek op te zoeken.

Loepzuiver en voorzien van een lichte vibrato klinkt haar stem waarbij ze kracht en kwetsbaarheid perfect in evenwicht weet te krijgen. Van de donkere country-blues stapt ze moeiteloos over op de ‘Heartache Train’ voor een opgewekte en naar de bluegrass neigende variant om, voorzien van banjo en blazers, in New Orleans te belanden met ‘Love Labours Lost’. Het verblijf aldaar is met vijf minuten maar van korte duur want er is nog een lange weg te gaan. De muzikale rondreis verloopt vervolgens via de ‘Tennessee River’ waarin Dingemans heel dicht bij zichzelf blijft en zingt over de met obstakels bezaaide weg die ze moet afleggen om haar doelen te bereiken. Dan is er ook nog altijd die verrekte ‘Duivel Op Haar Schouder’ die steeds mee kjikt en haar allerlei keuzes voorlegt. De zangeres laat zich niet van de wijs brengen in deze soulvolle ballad want hoewel er nog een lange weg is te gaan voor dit bijzondere talent lijkt de overtuiging in ieder geval volop aanwezig om door te pakken. Met haar teksten waarin ‘doorzettingsvermogen’, ‘hoop’ en ‘jezelf blijven’ centraal staan heeft zij hiermee, wellicht onbewust, een prachtig steunpakket gecreëerd voor de vele leeftijdsgenoten die het momenteel allesbehalve makkelijk hebben. Daarnaast is dit toch echt één van de leukste muzikale verrassingen van eigen bodem die we in 2021 zijn tegengekomen.

Nienke Dingemans heeft voor zichzelf met dit gedurfde en veelzijdige ‘Devil On My Shoulder’ alvast een geweldig sterke basis gelegd om haar vleugels uit te slaan.


Ook op Blues Magazine ...