NIENKE DINGEMANS – AIN’T NO HOLLYWOOD GIRL

Datum Release: 14 Maart 2024
Uitgebracht op VerBraak | VanBijnen Recordings Distributie: Concerto

Deze week presenteert Nienke Dingemans ‘Ain’t No Hollywood Girl’ dat met tien zelfgeschreven nummers gezien kan worden als het eerste volwaardige album van de Noord-Brabantse muzikante. Na de verbluffende 6-track EP ‘The Devil On My Shoulder’ waren de verwachtingen hoog gespannen en werd de lat al meteen hoog gelegd voor de nabije toekomst. Nu twee jaar later is het moment aangebroken dat de rest van Nederland en ver daarbuiten, kennis gaat maken met de buitengewone kwaliteiten van deze jonge vrouw.

Nienke Dingemans Ain’t No Hollywood Girl (albumhoes foto)

Tekst: Jeroen Bakker

Het is nauwelijks voor te stellen dat het nog geen vijf jaar geleden is dat Simon Keizer, die toen nog als duo met Nick furore maakte, Nienke Dingemans in zijn goed beluisterde podcast benoemde tot ‘Talent of the week’ nadat hij haar uitvoering van ‘I Put A Spell On You’ onder ogen kreeg. Dingemans was toen vijftien jaar en heerlijk onbevangen maar ook ambitieus. Haar rijpe stemgeluid deed zelfs vermoeden dat we hier te maken hadden met een volwassen en ervaren zangeres. Onder deskundige begeleiding van producers/multi-instrumentalisten, en bovenal deskundigen op het gebied van rootsmuziek, Jan van Bijnen en Joost Verbraak is een route uitgestippeld die haar op dit cruciale punt heeft gebracht. Sinds het succes van Jan van Bijnen die de rol vervult van Tom Fogerty in The Fortunate Sons, de Creedence Clearwater Revival-tribute-band die al jarenlang bestaat maar sinds het populaire Battle of the Bands een nieuwe kickstart mocht beleven, lijkt de cirkel in meerdere opzichten nu zelfs rond te zijn. De twee delen nu namelijk het podium in een band waarin we verder bassist Joris Verbogt en uiteraard Joost Verbraak op drums aantreffen.

Zoals verwacht voeren de roots-klanken de boventoon. Vanaf de eerste tonen in het gelaagde ‘Hollywood Girl’ is het raak met de krachtige vocalen van Dingemans die met haar ‘southern accent’ indruk maakt, “I’ll play the blues on the six-strings”, terwijl akoestische gitaar, pedal steel, dubbele bas en baritone banjo voor de benodigde warme sfeerklanken zorgen. Om het nog eens extra te benadrukken zingt ze “I do things the southern way, I’ve stolen my style from the country and the blues” in het gelijknamige ‘Southern Way’ dat vorige maand op single is verschenen. Iets meer up-tempo en daarom ook opgewekt is ‘The House of Lilly Jones’ waarin de whiskey op tafel komt terwijl buiten de 1960-Chevy’s voorbij rijden en Dingemans terug gaat naar de fifties maar doorschakelt naar vlotte rockabilly in ‘Blue Eyed Dreams’, uiteraard voorzien van passende blazers en vingervlugge gitaarsolo’s. Nog niet eens halverwege het album is de diversiteit al in ruime mate aanwezig. Een gevoelige ballad als ‘Place Called Home’ is zo oprecht als het maar zijn kan maar echt indruk maakt Dingemans in de stevige rocker ‘Thelma & Louise’ verwijzend naar de film uit 1991. De‘Heartache Train’ van de EP uit 2021 is nu de ‘Last Train To Brooklyn’, waarin Dingemans als een echte ‘Outlaw on the Run’ het plattelandsleven verruilt voor een nieuw begin in de grote stad.

Zo is ‘Ain’t No Hollywood Girl’ het verhaal geworden van een jonge meid die wel heel snel volwassen is geworden maar bovendien door heel goed in zichzelf te geloven en zichzelf te blijven haar grote ambities en verwachtingen weet waar te maken. Terwijl Ilse DeLange steeds verder van de rootsmuziek lijkt te vervreemden en Beyoncé geheel ten overvloede de country opnieuw probeert uit te vinden, maakt Nienke Dingemans wederom een verpletterende indruk met een uiterst oprechte plaat waarin alle elementen van de rootsmuziek op een schitterende manier bij elkaar zijn gekomen.

Nienke Dingemans (pers-promo foto)

Nienke Dingemans – Ain’t No Hollywood Girl
Tracks

1 Hollywood Girl 02:53
2 The House of Lily Jones 02:40
3 Southern Way 04:06
4 Blue Eyed Dreams 02:29
5 Place I Call Home 04:05
6 Thelma and Louise 02:52
7 Late Night Blues 03:46
8 Last Train to Brooklyn 04:48
9 Outlaw on the Run 03:28
10 Last Train to Brooklyn – reprise 02:05

Concertagenda Nienke Dingemans: https://www.nienkedingemans.com/agenda/


Ook op Blues Magazine ...