Nick Curran & The Lowlifes - Reform School Girl (CD cover)

NICK CURRAN AND THE LOWLIFES
Reform School Girl

CD | label: Eclecto Groove Records | release datum: 16 februari 2010

o.a. te bestellen bij Cosmox.nl, altijd alles gratis bezorgd.

Door Patrick Engelen

Wanneer als gitarist je hart ligt bij alles wat raakvlakken heeft met blues, roots en rock ’n roll in de breedste zin van het woord en je het niet slechts bij oude Sun en Chess records platen wil houden is Nick Curran een goed alternatief! Nick Curran begon op jonge leeftijd als prof in de begeleidingsband van Ronnie Dawson, welke inmiddels overleden is. Hij werd gehoord door bijvoorbeeld Jimmie Vaughan en ook speelde hij als gitarist in The Fabulous Thunderbirds, zeker geen onbekende band die al jaren dingen doet, zij het in wijzigende bezettingen. Op enig moment Nick Curran and the Lowlifes geformeerd waar hij eigen werk begon op te nemen evenals ijzersterke covers vertolken van bijv Little Richard. Z’n gitaar invloeden haalt ie van heel diverse kanten, varierend van Bb King tot bijv Slash en wanneer hij iets opneemt lijkt het voor hem een eis te zijn dat ie klassiek klinkt. Paar maanden geleden zag ik hem live in Utrecht, begeleid door CC Jerome en z’n band en 1 ding is heel duidelijk; Curran is energie, rauwer dan rauw, Curran is overtuiging!!

Zo ook op z’n laatste plaat, “Reform School Girl”, dit album bulkt werkelijk van de invloeden van vroeger tot nu, min of meer beginnend bij de midden fifties. In ‘Ain’t no good’ hoor je Bo Diddley zij het op subtiele wijze en ‘Reel Rock Party’ klinkt rauwer dan rauw, zang klinkt alsof dit versterkt werd door een bluesharp mic die een oude buizenversterker ingaat, flink vervormd maar zeker niet zonder charme, doordrenkt met rockabilly gitaarriffs en boogiewoogie piano. Muzieklegende Little Richard is een erg bepalende factor geweest in Curran’s muzikale opvoeding, dit blijkt onder andere uit de tracks “Tough Lover” en “Rocker” door het piano spel en zeker niet in de laatste plaats omdat Nick een behoorlijk geloofwaardige Little Richard zangstrot kan opzetten, inclusief de Ooooooohhhhhh’s en Aaaaaahhhh’s om het af te maken. De titeltrack van het album is in een dusdanige Ronettes achtige stijl dat het zeker niet zou misstaan in een oude amerikaanse speelfilm, dirty dancing bijvoorbeeld….?

Waar is die blues dan?? Die is er eigenlijk niet en ook weer wel! Daarmee bedoel ik dat het verweven is in eigenlijk alles wat Nick Curran doet. Er is gewoon heel veel te vinden op “Reform School Girl”, van jumpblues achtig spul met heerlijke blazers tot punk achtige invloeden maar rock ’n roll blijft de gemene deler op dit gave album. En als je mocht besluiten dit album te kopen kan je misschien ook wel voor een heel klein deeltje een bijdrage leveren aan Curran’s gezondheid; De man kampt al enige tijd met de ziekte kanker en had zoals zovelen in amerika geen ziektekostenverzekering. Feit dat er oa in Eindhoven recent een benefietconcert is gehouden voor Curran onderstreept dan ook zeker dat hij onder muzikanten in de nederlandse blues en r ’n r scene veel waardering krijgt.

TRACKS
01. Tough Lover 2:14
02. Reel Rock Party 3:09
03. Reform School Girl 3:53
04. Kill My Baby 3:07
05. Psycho 1:56
06. Sheena’s Back 2:58
07. Baby You Crazy 2:12
08. Ain’t No Good 2:18
09. The Lowlife 2:52
10. Dream Girl 4:32
11. Flyin’ Blind 3:14
12. Lust Lil Lucy 2:31
13. Filthy 2:48
14. Rocker 1:28

MUSICIANS
Nick Curran: vox & guitar
Billy Horton: bass, percussion & backing vox
Derek Bossanova: piano & backing vox
Jon Doyle: tenor sax
Dan Torosian: tenor & baritone sax
Nikki K: drums, percussion & backing vox

SPECIAL GUESTS
Jason Ricci: harmonica on “Reel Rock Party”
Chris Ruest: rhythm guitar on “Flyin Blind”
Phil Alvin: vox & guitar on “Flyin’ Blind”

Website Nick Curran : http://www.myspace.com/curranrock


Ook op Blues Magazine ...