Voor de muziekliefhebber heeft het Leidse QBUS de komende maanden weer een aantal muzikale verrassingen in petto in de de meest uiteenlopende genres.

Enkele hoogtepunten:

Dinsdag 19 maart wordt het spits afgebeten door gitaarvirtuoos FRANK CARILLO die voor de promotie van zijn nieuwe album eindelijk weer in Nederland is te zien , deze tour zal hij vergezeld door mede-New-Yorker Eddie Seville opnieuw garant staan voor een dijk-van-een- show.

De legendarische platenproducer ETHAN JOHNS en zijn BLACKEYED DOGS presenteert donderdag 21 maart zijn nieuwe 4de plaat ‘Anamnesis’. Wat muziek betreft is Ethan Johns, net als vader Glyn, van alle markten thuis. Hij produceerde albums van Ryan Adams, Ray LaMontagne en Paul McCartney. Daarnaast heeft hij als sessiemuzikant gespeeld met Emmylou Harris en Crosby, Stills & Nash. Ook de verrassende muzikale terugkeer van Tom Jones mag op zijn naam geschreven worden. Je zou bijna vergeten dat de man zich intussen heeft ontpopt tot een meer dan verdienstelijke liedjesschrijver Ethan Johns bewijst dat hij niet alleen artiesten onder zijn bezielende leiding kan laten schitteren maar dat hij dat nu ook zelf kan.

Het bewijs dat de mannen van WILD ROMANCE nog altijd “Springlevend’ te. zijn wordt op vrijdag 29 maart geleverd.

Vrijdag 12 april kunnen muzikale romantici met een sterke hang naar het verleden (en een brede smaak) hun hart ophalen bij de muziek van JOHN PAUL KEITH & THE ONE FOUR FIVES. De rijke muziekgeschiedenis van de Verenigde Staten vormt zijn grote inspiratie. Van oost naar west via Memphis en Nashville, een show van John Paul Keith (alleen die artiestennaam al!) doet misschien nog het meeste denken aan een swingende roadtrip door een ruig Amerikaans landschap. Met ijzersterk gitaarspel en een loepzuiver rock & roll stemgeluid put John Paul Keith rijkelijk uit de gouden muziekjaren ’50 en ’60. Op zijn vorig jaar verschenen vierde studioalbum ‘Heart Shaped Shadow’ houdt Keith zich stevig vast aan zijn roots: “good ol’ fashion rock and roll”. Hier en daar zijn er wat passende uitstapjes gemaakt naar surf, soul en rock om het geheel verfrissend en origineel te houden.

Bijna een jaar geleden speelde Nico Dijkshoorn drie kwartier lang met zijn band THE HANK FIVE in Qbus. Dat vond meneer niet lang genoeg en het publiek ook niet. Daarom krijgt u vrijdag 19 april twee keer zo lang Nico Dijkshoorn en The Hank Five voor dezelfde prijs. Denkt u maar aan bezeten country, blues zonder clichés, een eerbetoon aan zijn helden (Lou Reed, Dale Watson, Levon Helm) en veel nieuwe teksten en gedichten. Speciaal deze avond een lang, nieuwe gedicht over Leiden.


Greyhounds

Een absolute aanrader wordt het optreden van GREYHOUNDS op donderdag 9 mei. Een trio, dat bestaat uit Anthony Farrell (zang, toetsen), Andrew Trube (zang, gitaar) en drummer Ed Miles. Farrell en Trube verdienden in een verleden hun sporen in de begeleidingsband van JJ Grey en besloten daarna hun eigen pad te volgen. Hun unieke sound is een mix van R&B, soul, funk en country. De vele bijzondere liveshows hebben een trouwe schare fans opgeleverd. Ze traden destijds onder andere op met Susan Tedeschi en Derek Trucks. ‘Cheyenne Valley Drive’ is hun derde studio-album en tevens het eerste album op een gloednieuwe label. Een album met een intense sound. De band wordt omschreven als ‘ZZ Top meets Hall & Oats’ vanwege hun mix van gruizige gitaarriffs, soepele ritmes en soulvolle R&B. Ver-ruk-ke-lijk !

Canadees JERRY LEGER start 10 mei in Qbus zijn nieuwe Europese tour. Tevens wordt die avond zijn nieuwe dubbelschijf ten doop gehouden. Een retrospectief boordevol warm swingende pop met herfstspinsels & lentekriebels. De verhalen die Leger vertelt, zijn ontstaan door stukjes conversatie die hij her en der heeft opgepikt.
De muzikale invloeden zijn talrijk. Zijn songs dwarrelen van stuiterende rhythm & blues en rock-‘n-roll in de beste tradities van het befaamde Sun-label, via cool jazz en bebop, tot momenten die doen herinneren aan grote songschrijvers als Dylan, Tom Waits tot Jerry’s landgenoten Neil Young en Leonard Cohen. Maar in wat voor song hij zich ook stort, het gebeurt altijd vol energie en overgave. Het is nu tijd om hem te ontdekken. Hij neemt zijn band mee.

Ook de uit San Francisco afkomstige JEFFREY HALFORD & THE HEALERS doen hun Nederlandse première show in het Leidse MuziekhuIS. Op zijn tiende en nieuw te verschijnen album wordt dinsdag 21 mei weer een uitgebreide reis door het Americana landschap gemaakt

Ontdek wat de Qbus allemaal nog meer in petto heeft op www.muziekhuis.nl

Muziekhuis Qbus
Middelstegracht 123/Leiden
vvk: Plato/Velvet