Midnight at the Barrelhouse - The Johnny Otis Story  (Book)

Midnight at the Barrelhouse
The Johnny Otis Story

Auteur: George Lipzitz

Door Leo Gabriels

“Johnny’s career just dazzles the mind. From discovering Esther Phillips and Jackie Wilson, to being a drummer, singer, piano player, bandleader, hit-maker right down to sculpting and painting. He even lost a seat for the California state assembly. You can’t top that. Willie and the Hand Jive indeed.” Bob Dylan

Johnny Otis , voor diegene die niet bekend zijn met het veleden van deze godfather of the R&B zoals hij door velen genoemd wordt is het tegenwoordig niet moeilijk meer om via internet  hier achter te komen. Voor velen gaat de historie van de verschillende bluesstijlen en hun ontstaan hiervan te ver . Maar als men  zo af en toe eens de moeite zou nemen om eens in het verleden te duiken van een muzikant, artiest , producer , diskjockey ,schrijver ,en zelfs pastoor ! want dit was maar een deel van het leven van  John Alexander Veliotes  geboren op 28 December 1921 Vallejo  California.

John groeide op in een zwarte buurt van Berkeley  , en ondanks zijn blanke uiterlijk zich goed wist te redden ,en daardoor ook een fundament kon leggen voor zijn verdere muzikale carrière . Deze begon in 1939 als drummer tot 1943 en op aandringen van Nat King Cole en Jimmy Winterspoon verhuisde hij naar Los Angeles om te gaan spelen bij de Harlan leonard’s Kansas city Rockets . In 1945 eindelijk zijn eigen band  met de  eerste hit “Harlem Nocturne” . In 1947 opent Otis samen met Bardu Ali de R&B , Jazz club Barrelhouse , deze naam komt u bekend voor !

Van een Big band naar een kleinere band  , de Coasters met ingehuurde zangers  zoals  Esther Phillips , Mel Walker . Ester Phillips was  destijds zijn ontdekking en toerde met deze California Rhythm and Blues Caravan tot  eind 1950  in binnen en buitenland . Maar ook Big Jay Mc Neely , (met Barrelhouse stomp) Etta James met haar eerste hit “Roll With Me, Henry “. En produceerde hij Hound Dog , geschreven door Jerry Leiber en Mike Stoller en gezongen door Big Mama Thornton .

Johnny produceerde ook nog enkele songs voor Little Richard , speelde  onder andere met  Big Joe Turner, Charles Brown , Louis Jordan . De verhalen bij deze namen vindt u ook in het werk van Lipzitz  . Ook zijn periode dat hij disk jockey was in Los Angeles hoorde bij zijn muzikale carrière. In 1953 krijgen Johnny en Phyllis een zoon Shuggie Otis die later ook in Johnny’s voetsporen zou treden . (Youtube maar eens op Johnny Otis and Shuggie Otis & Roy Buchanan live) .

In 1955 Start Johnny zijn eigen platen label , Dig Records ,waar hij zijn eigen muziek en andere ontdekkingen , zoals Tony Allen Mel Williams . Otis zijn  hit  “Willie and The Hand Jive”  wat ook te vinden is op het net (Youtube  Johnny Otis –Willie and the Hand Jive) waar hij zelf zingt ,en bijna niet te zien is achter Mel Williams and the the Gargantuan Marie Adams and the Three Tons of Joy .

Ook zijn  L.A televisie periode eind 1950 komt aan bod . De rassen discriminaties  in de jaren zestig houden Johnny ook bezig , hij gaat in de journalistiek en politiek , en komt op voor de zwarte gemeenschap ondanks dat hij aangezien wordt voor een White boy . Zijn  muziek komt op een laag pitje te staan . “Midnight at the  Barrelhouse” , begint met dit verhaal wat ook aangrijpend is .

Johnny Otis word ook nog Pastor of landmark Community Church die sluit in 1990. In ditzelfde jaar koopt hij een farm in de buurt van Sebastopol  California  , en wordt weer pastor bij de Landmark Community  Gospel Church waar hij preekt en begeleid wordt door een band waar Nicky Otis  en Shuggie’s  zoon Lucky Otis in zit ! Ook de Johnny Otis  radio Show op KPFA die iedere zaterdag morgen te horen was in die tijd. Deze show stopte in 2006.

Dit boek “Midnight at the Barrelhouse” van George Lipsitz  bevat een uitgebreide en een complete versie van het leven van Johnny Otis. Ook een twintigtal foto,s zijn geplaatst de meeste hiervan zijn ook te vinden op Johnny zijn website : http://www.johnnyotisworld.com hier vindt u ook zijn werk als schilder, zijn kookboek en de moeite waard om hierna eens te gaan spitten in Johnny Otis eigen boek Listen to the Lamps! (http://www.upress.umn.edu/Books/O/otis_listen.html#TOC ).
Ook op http://members.home.nl/h.maaskant kan men zoeken naar een artiest die beschreven is of was in  BLOCK magazine.Voor mensen die ook geïnteresseerd zijn in zijn discografie zie : http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=11:hifixq95ld0e

Het is alleen jammer dat dit boek in het Engels is en wat meer foto’s  of afbeeldingen van bijvoorbeeld oude posters hadden mogen staan . Dus  vertalen zou ik zeggen !

Voor meer info : http://www.upress.umn.edu/Books/L/lipsitz_midnight.html

Of naar professor George Lipsitz : http://www.blackstudies.ucsb.edu/lipsitz.html


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.