MARIELLA TIROTTO & THE BLUESFEDERATION
19 maart 2010
Neuss, Duitsland

Mariella Tirotto & The Bluesfederation

>> Meer foto’s Mariella Tirotto @ Neuss, Duitsland <<

Tekst en Foto’s : Fons Kersbulck

Sehr geehrte Frau Tirotto…..
Als in een beleefde aanhef in een brief, zo worden Mariëlla Tirotto en haar Blues Federation op hartelijke en gastvrije wijze ontvangen en met alle egards omgeven, overal waar ze komen gedurende hun tour door Duitsland. Al een tijdje is Mariëlla on tour door zo’n beetje alle uithoeken van het land. Overal waar ze kwamen zijn de optredens van de band succesvol geweest en bezocht door veel publiek, waarbij onze oosterburen hun waardering voor de band en haar muzikale prestaties niet onder stoelen of banken staken. Daarbij was alles tot in de puntjes geregeld: Deutsche grundlichkeit, zo zou je het kunnen noemen.
“Het is alsof je in een warm bad terecht komt; je wordt zo ongelooflijk verwend door zowel programmeurs als het publiek. Het is puur genieten!” zo omschrijft Mariëlla het zelf in haar blog op hyves.

Mariella Tirotto & The Bluesfederation

Hildesheim, Viersen, Elsdorf, Kiel (2x), Rostock, Melle, Neuss, en Darmstadt zijn inmiddels achter de rug, Roth (een 9 daags! Bluesfestival) en de Cave 54 in Heidelberg, respectievelijk 25 en 26 maart, zijn nog aan de beurt om vervolgens 5 april weer op te treden tijdens het Springblues Festival in Harderwijk.

Al die positieve geluiden vanuit Duitsland waren reden om eens een kijkje te gaan nemen bij één van de optredens. Die keuze werd dan uiteindelijk de stad Neuss, aangezien dat vanuit Zeeland een nog enigszins te behappen afstand is. Daar zou de band optreden in de musikkneipe Hamtorkrug, een gezellig bruin café in het centrum van de stad. Vele bluesbands hadden daar al hun opwachting gemaakt en nu was het dus de beurt aan Mariëlla & Co.
Ondergetekende had de band al zes maal eerder zien optreden, dus geheel onbekenden waren ze dus niet meer.

Mariella Tirotto & The Bluesfederation

De band bestaat nu ruim drie jaar en in 2008 brachten ze al hun debuut-cd uit: Somewhere Down The Road. De muziek van de cd is vol van emotie, charme en melancholie en men vindt er invloeden op uit Blues, Rhythm & Blues, Funk, Latin en Jazz. Jazz…,ja, bijna vanzelfsprekend ook Jazz. Mariëlle is immers afkomstig uit de Jazz-scene. Ze zong ooit in een Jazz-quartet en maakte het Jazz-album “Stranger”. Mariëlla heeft een diepe, kenmerkende en rauwe stem en toont met haar zang aan dat ze gewoon veel muziekstijlen aan kan. Haar stem is ooit wel eens vergeleken met die van Eartha Kitt, maar echte muziekfreaks zullen vast nog wel een aantal voorbeelden kunnen noemen.

Mariella Tirotto & The Bluesfederation

De band had al aangevangen toen ik bij de Hamtorkrug arriveerde. “Heerlijk” een dik uur in een file gestaan op de ring van Antwerpen. Twee van onze zuiderburen hadden daar kennelijk de kreukelzones van hun voertuigen ontdekt. Als verrassing voor Mariëlla waren ook twee van haar goede vrienden uit Amersfoort, Arno en Engelien van de Stichting Blues Amersfoort, naar Neuss afgereisd. De band was aangenaam verrast door de aanwezigheid van drie mensen aus Holland.

De avond werd niet echt platgelopen door een grote hoeveelheid publiek. De datum van het optreden was wat ongelukkig, aangezien de daarop volgende dag de blueskroegentocht van Neuss zou worden gehouden. Veel mensen wachtten dat kennelijk af. Maar de mensen die wel gekomen waren, toonden zich gewoon een geweldig en enthousiast publiek en de band werd ook met superlatieven overladen. Ook in de twee pauzes waren de Duitse fans vol van belangstelling en werden natuurlijk cd’s verkocht die gesigneerd moesten worden. Al rondlopend en luisterend hoorde je onder het Duitse publiek alleen maar bloemlezingen over de band.

Alle nummers van hun cd passeerden de revue. Mariella’s stem was weer vuurwerk. Ze kan geweldig uithalen maar doet het ook geweldig in rustige nummers, zoals bijvoorbeeld in Sometimes. Zoek maar eens op YouTube.

Mariella Tirotto & The Bluesfederation

Mooi ook om te zien dat alle bandleden weer hun kans kregen. Zo scoorde slagwerker John Kakiay met een zinderende drumsolo, bijna overstemd door het applaus en gejuich van het publiek, kwam basgitarist en toetsenist Heins Greten (de man van Mariëlla) weer heel erg tot zijn recht bij het spelen van de cover Window Of My Eyes op het klavier en verbaasde gitarist en gelegenheidsbassist Harald Koll zelfs meerdere malen, maar ook in het bijzonder met zijn versie van Litte Wing. Iemand die bleef verbazen is bluesharpist Michel de Kok. Die wordt bij ieder optreden weer beter. Het gevoel, de emotie en vooral de passie die hij met zijn bluesharp kan overbrengen is van een fenomenaal niveau. Een naam om te onthouden. Diverse malen heeft hij die avond de mensen kippenvel bezorgd en in mijn geval met de pluimen erbij. Top!

Kortom: de avond werd een feest, maar het was niet alleen een feest door hun muziek. Het was dubbel feest, want Mariëlla vierde vandaag haar Geburtsdag en had Sarah gezien. De nu vijftigjarige kreeg van alle kanten cadeautjes en felicitaties en door de Duitse zaal klonk het Nederlandse Lang Zal Ze Leven en het Engelse Happy Birthday. Mariëlla straalde als nooit tevoren.

Afsluitend ook hier nog even: Mariëlla, van harte gefeliciteerd en nog vele jaren!

Mariella Tirotto & The Bluesfederation

Mariella Tirotto & The Bluesfederation

Mariella Tirotto & The Bluesfederation

>> Meer foto’s Mariella Tirotto @ Neuss, Duitsland <<

Relevante links
www.tirottoblues.eu
www.hamtorkrug.de

YouTube (bijvoorbeeld):
http://www.youtube.com/watch?v=8ubZeV-hwvg – Window Of My Eyes


Ook op Blues Magazine ...