leonard cohen thanks for the dance

‘The Goal,’ eerste track van Leonard Cohen’s nieuwe album ‘Thanks For The Dance’

Met zijn postume nieuwe album heeft Leonard Cohen de dood van het laatste woord beroofd.

‘Thanks for the Dance’ is geen verzameling van B-kantjes en outtakes maar een onverwachte oogst van nieuwe liedjes, spannend en vitaal, een voortzetting van het laatste werk van de meester. Release van het nieuwe album is op 22 november en vanaf vandaag is de pre-order beschikbaar.

Zeven maanden na het overlijden van zijn vader trok Adam Cohen zich terug in een verbouwde garage in zijn achtertuin in de straat van het huis van Leonard, om zijn vader’s laatste wens te vervullen. Van hun vorige samenwerking op ‘You Want It Darker’ bleven muzikale schetsen over, sommigen weinig meer dan zang. Leonard had zijn zoon gevraagd deze werken te voltooien.

Dit opmerkelijke nieuwe album is op veel plaatsen gemaakt. Javier Mas, de grote Spaanse luit speler die de laatste acht jaar Leonard op het podium vergezelde, vloog van Barcelona naar Los Angeles om de geest van de kunstenaar op Leonard’s eigen gitaar te vangen.

In Berlijn, op het People Festival, nodigde Adam vrienden uit om hun oren en talenten te lenen. Damien Rice en Leslie Feist zongen, Richard Reed Parry van Arcade Fire speelde op basgitaar, Bryce Dessner van The National speelde gitaar, componist Dustin O’Halloran speelde op piano, het in Berlijn gevestigde koor Cantus Domus zong en het Stargaze orkest begeleidde. In Montreal stapte Daniel Lanois de studio in om de schaarse arrangementen te verrijken. Het Shaar Hashomayim koor, die zo’n belangrijke rol vervulde op het laatste Cohen album, deed mee op een nummer, en Patrick Watson bracht zijn talent in als co-producer.

Terug in Los Angeles zong Jennifer Warnes, een van de bewaarders van Leonard’s vlam, achtergrond vocalen en Beck droeg bij op gitaar en de Joodse harp. Michael Chaves die ‘You Want It Darker’ opnam en mixte, deed opnieuw de engineering en de mixes. En zo kwam ‘Thanks For The Dance’ tot stand, een geheel nieuw Leonard Cohen album dat griezelig goed herinnert aan het geluid van Cohen.

“Bij het componeren en arrangeren van de muziek, kozen we zijn meest karakteristieke muzikale handtekeningen, waardoor we hem bij ons hielden,” vertelde Adam Cohen. “Wat me het meest aan het album ontroert, is de geschrokken reactie van degenen die het hebben gehoord. ‘Leonard leeft’! zeggen ze, de een na de ander.’

‘Thanks for the Dance’ is een onverwachte zegen, een geschenk van schoonheid en kracht. De stem van Leonard Cohen is niet verstild. De dans gaat door.

Vandaag is ‘The Goal’ voor het eerst te horen en te zien, de eerste uit een serie video’s van het album:


Leonard Cohen – Thanks For The Dance

Label: Sony Music
Release datum: 22 November 2019

Tracks
1. Happens to the Heart
2. Moving On
3. The Night of Santiago
4. Thanks for the Dance
5. It’s Torn
6. The Goal
7. Puppets
8. The Hills
9. Listen to the Hummingbird

leonard cohen thanks for the dance cover


Ook op Blues Magazine ...