Leif de Leeuw Band

Leif de Leeuw Band presenteert hun nieuwe CD ‘Leelah’ op 24 januari 2016 in Cultuurpodium Boerderij te Zoetermeer.

“Wat goed is komt snel en is overweldigend”. Deze uitspraak is als geen ander van toepassing op gitarist Leif de Leeuw en zijn Leif de Leeuw band. Nog niet zo heel lang geleden stond Leif te boek als jong en veelbelovend, zo won hij tot twee keer toe de Sena Young Talent Guitar Award (2009 en 2013). Inmiddels behoren de gitarist en zijn band tot de top van de Nederlandse blues-scène. De winst, eind 2014, van de prestigieuze Dutch Blues Challenge, bevestigt de status van de Leif de Leeuw band. Niet alleen in Nederland; ook het buitenland blijkt geïnteresseerd.

Als winnaars van de Dutch Blues Challenge hebben Leif de Leeuw, Britt Jansen (zang/gitaar), Eibe Gerhartl (bas) en Tim Koning (drums) Nederland vertegenwoordigd tijdens de International Blues Challenge in Memphis, Tennessee. Onder het motto “nu we er toch zijn” pakken zij ‘en passant’ een paar optredens mee in Jonesboro, Paragould – Arkansas en Nashville – Tennessee. Ook doet de band mee aan de European Blues Challenge 2015 in Brussel, waar zij een razend enthousiast publiek tegenover zich vinden maar desondanks niet in de prijzen vallen.

Blues?
De Leif de Leeuw band wordt nog vaak in het blueshoekje geplaatst. En natuurlijk, het spel van Leif en de sound van z’n band zijn diepgeworteld in de Mississippidelta; blues en bluesrock zijn ontegenzeggelijk een belangrijke basis en inspiratiebron van de vier bandleden. Het is zeker geen toeval dat Leif ’s virtuoze, opvallend doorleefde gitaarspel het goed doet bij het bluespubliek.

Maar de band heeft inmiddels wel bewezen dat hun muziek veel verder gaat dan dat. Funk, soul, roots en zelfs fusion, de Leif de Leeuw band kent geen muzikale grenzen. De gitarist zelf ook niet. Leif heeft veel en vooral heel diverse helden. “Onder meer David Gilmour, Joe Walsh, Jeff Beck, Larry Carlton, Paul Kossof en Andy Powell”, somt hij een rijtje grote gitaristen op.

Dat bluesminnend Europa de Leif de Leeuw band in hun hart heeft gesloten hebben zij onlangs bevestigd gekregen door het winnen van de European Blues Award, op 9 november 2015, waarbij het publiek door middel van stemmen hen als ‘best band 2015’ heeft uitgeroepen.

ldlb flyer front

Leelah, het nieuwe album.
Groeiend succes heeft een volle concertagenda in 2015 tot gevolg en de band heeft het druk. Niet alleen met optreden, maar misschien meer nog met het creëren van een volledig nieuw album, ‘Leelah’. Britt is geraakt en geïnspireerd door het in december 2014 zelf verkozen levenseinde van de jonge Amerikaanse transgender Leelah Alcorn. Een 17 jarige tiener voor wie het beuken van de puriteinse golven en tegen de stroom in te moeten zwemmen ondraaglijk werd.

Achter de stille wateren van Britt’s groene ogen huizen diepe gronden. Zij heeft aangrijpende en indringende teksten weten te schrijven welke de band in hechte samenwerking heeft omlijst met prachtige en meeslepende muziek. En daar waar woorden te kort schieten spreekt de muziek. Het eerste volwassen album van deze jonge talentvolle muzikanten is een feit!

Website Leif de Leeuw Band

Wanneer: zondag 24 januari 2016
Cultuurpodium Boerderij
Amerikaweg 145, Zoetermeer
Aanvang 14.00 uur


Ook op Blues Magazine ...