.

Lead Belly Fest june 2015: A Tribute Concert

Huddie Ledbetter, ook wel bekend als Lead Belly, werd op 20 januari 1888 geboren in een arm gezin in Louisiana. Een fascinerende man. Hij trok als arbeider door de zuidelijke staten van de VS en was daar vooral bekend door zijn enorm grote oeuvre aan songs. Zijn temperament bracht hem nogal eens in de problemen waardoor hij verschillende malen voor een langdurig verblijf in de gevangenis terechtkwam. Het was waarschijnlijk daar dat hij veel songs ‘oppikte’.

Lead Belly werd ‘ontdekt’ tijdens zijn verblijf in Louisiana’s Angola Prison Farm tijdens een bezoek van de folkloristen John en Alan Lomax. Diep onder de indruk van Lead Belly’s tenorstem en zijn uitgebreide repertoire besloten vader en zoon Lomax honderden van zijn songs op te nemen (1934), waaronder bijvoorbeeld ‘Midnight special’ en ‘Goodnight Irene’. Lead Belly overleed in 1949 maar zijn invloed reikt tot aan de dag van vandaag en ook veel verder dan alleen in de traditionele blues. Menige uitvoering van Lead Belly is met succes gecoverd door andere artiesten en vele zijn moderne klassiekers geworden. De lijst van artiesten die door hem zijn beïnvloed is lang: the Beatles, Nirwana, Lonnie Donegan, Elvis Presley, Frank Sinatra, Bob Dylan, the White Stripes, Hugh Laurie en ga zo maar door… En, zoals George Harrison eens zei: ‘No Lead Belly, no Beatles’.

Bronnen:
http://life.royalalberthall.com/2015/06/17/legacy-of-one-of-musics-most-influential-figures-celebrated-at-lead-belly-fest/
http://www.leadbellyfest.com/

.

Op 15 juni 2015 vond in de Royal Albert Hall in London voor de eerste keer het Lead Belly Fest plaats. Op dit vier uur durende feest kwamen vele sterren af om ieder op geheel eigen wijze de iconische bluesman hun eer te bewijzen.

Verslag en Foto’s: Ans van Heck

Slim Chance trapte af met twee Lead Belly tracks, Careless Love en Duncan and Brady (hun huidige single). Wat volgde varieerde van spirituele nummers, ‘prison hollers’, oorspronkelijke blues en eindeloze gitaarsolo’s tot aan opkomend talent Gemma Ray die met een keukenmes bijzondere geluiden uit haar gitaar bleek te kunnen toveren. Eric Bibb was degene die het dichtst bij het bronmateriaal bleef. Hij begeleidde zichzelf op een akoestische gitaar en speelde een prachtige cover van Lead Belly’s The Bourgeois Blues. Voor Walter Trout was deze bluesavond een emotionele terugkeer op het podium na een geslaagde levertransplantatie. Het Britse Blues Talent van 2014, Laurence Jones, liet duidelijk horen waarom hij in 2014 het Britse Bluestalent van het jaar was geworden. Heel bijzonder was het optreden van Tom Paley, de enige man in het gezelschap die daadwerkelijk met Lead Belly op de planken heeft gestaan. Eric Burdon kon deze avond natuurlijk niet om House of the Rising Sun heen, erbij benadrukkend dat hij het nummer als kind al kende alhoewel hij toen geen idee had waar het over ging. De absolute topper van de avond was het optreden van Sir Van Morrison, ‘King of the 12 string-guitar’. Sir Van zong Astral Weeks, Cleaning Windows en Midnight Special om daarna een zinderende jamfinale in te leiden met Goodnight Irene.

Op 7 en 8 december 2015 zal Tom Paley en Lead Belly Fest terugkeren naar Carnegie Hall in New York City waar hij in 1949 met Lead Belly optrad toen deze daar zijn laatste concert speelde. Voor meer informatie, zie www.leadbellyfest.com

.

.

Programma 15 juni 2015, Royal Albert Hall, London

BLUES INC.
Black Betty 2015

SLIM CHANCE
Duncan and Brady
Careless Love

DENNIS LOCORRIERE
I’m On My Last Go-Round
Take This Hammer

GEMMA RAY
I’m Alone Because I Love You
You Can’t Lose-a Me Cholly

LAURENCE JONES
Good Morning Blues
Thunder in the Sky

PAUL JONES
John Hardy
Black Betty

JOOLS HOLLAND AND RUBY TURNER
Blackwater Blues
Hit or Miss

DANA FUCHS
Gallows Pole

BILLY BRAGG
Rock Island Line
Love Me Do

MICK ROGERS
Shake, Rattle ‘n’ Roll
Cannon Ball Rag

ERIC BIBB
Turner Street
The Bourgeois Blues

WALTER TROUT
Say Goodbye to the Blues
TB Blues

"Laurence Jones" jams with "Walter Trout" @ The RAH

JOSH WHITE JR.
There’s A Man Going Round
Precious Lord

ERIC BURDON
In The Pines
Diggin’ My Potatoes
House of the Rising Sun

TOM PALEY
On a Monday

VAN MORRISON
Astral Weeks
Ella Speed
Cleaning Windows
Midnight Special

FINALE
Goodnight Irene
Good Morning Blues

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.