LAURA COX: “IK DENK DAT IK HEEL VEEL GELUK HEB GEHAD”

Deze week komt alweer het derde album van de Franse rock- en bluesgitariste Laura Cox uit. Cox is een muzikante die weliswaar graag terugblikt op de hoogtijdagen van de blues- en rock in de jaren zeventig, tachtig en negentig maar is aan de andere kant heel druk bezig met de sociale media van nu om daarmee haar band met de fans te onderhouden en uit te breiden. De basis voor haar carrière is voor een groot gedeelte immers gelegd met behulp van You Tube en ook nu vormen ‘de socials’ een belangrijk onderdeel van haar ontwikkeling als artieste. “Ik heb een grote internet-fanbase opgebouwd die het afgelopen jaar, en ook tijdens de lockdowns, enorm is toegenomen”, aldus Cox. Ondanks de grote voordelen van het online-communiceren hoopt zij met de release van ‘Head Above Water’ en de daarbij behorende tourdata snel weer daadwerkelijk oog-in-oog te staan met haar trouwe fans.

Laura Cox (promo photo V2 records)

Tekst: Jeroen Bakker

Wanneer wij haar vragen te omschrijven hoe het is om een rockster in Frankrijk te zijn is zij kort daarvoor, maar precies op tijd ontwaakt. “Het leven van een rockster in Frankrijk is op dit moment in slaap vallen op de bank na het avondeten”, klinkt het verontschuldigend maar luid lachend aan de andere kant van de lijn. Het is nog steeds wennen om na een periode van vrijwel helemaal niets weer om te schakelen naar een modus van 24 uur ‘aan staan’ in een hectisch leven dat zo onlosmakelijk is verbonden met het leven van iemand die serieuze ambities heeft in de muziekbranche. “De opnamen voor het nieuwe album zijn al bijna een jaar geleden afgerond en om het nu voor een live-publiek te presenteren voelt bijna als een bevrijding. Tijdens mijn laatste show in Duitsland werden al enkele nieuwe tracks getest om te kijken hoe men hierop reageerde en dat overtrof eerlijk gezegd al mijn verwachtingen. Het is altijd een spannend moment waar je zo lang naar hebt toegeleefd en als dat moment dan eindelijk daar is en men reageert zo enthousiast dan is dat een fantastisch gevoel.” Het nieuwe ‘One Big Mess’ is één van de nieuwe tracks die naar alle waarschijnlijkheid een vast onderdeel gaat vormen van de nieuwe set tijdens de aanstaande tour. “Het is een heerlijk nummer om live te spelen. Het zit boordevol energie en gebleken is dat dit vrij gemakkelijk overslaat op het publiek. Mijn fans houden duidelijk van de stevige up-tempo rocktracks zoals ik die in mijn shows speel.”
Zoals beluistering van het nieuwe album duidelijk merkbaar is heeft Cox zich voornamelijk als zangeres en componiste enorm verbeterd. Er is veel tijd besteed aan de muziek omdat daarvoor ook de ruimte en de tijd beschikbaar waren maar ook vocaal zijn grote stappen gemaakt. “Er werd mij veel vrijheid geboden om te doen wat ik wilde en daar heb ik gretig gebruik van gemaakt. Het nieuwe materiaal is beduidend minder heavy dan wat men van mij gewend is. Ik heb geprobeerd om een sterk rock-album af te leveren waarbij ik nergens hoefde te forceren door de accenten deze keer op andere punten te leggen. Ik probeerde een rocksound te creëren zonder te overschreeuwen en zonder steeds maar alle ruimte in de muziek op te willen vullen. De backing vocals en de rhythms waren hierbij essentieel. Belangrijk vond ik ook dat ik hierbij helemaal mijzelf kon zijn. Ik ben nog steeds trots op mijn vorige twee albums maar je hebt als beginnend artiest toch altijd de behoefte om jezelf enorm te bewijzen. Daar is overigens niets mis mee maar ik ben heel erg trots op het eindresultaat van ‘Head Above Water’ want dit is precies waar Laura Cox nu voor staat.”

Het album is met elf zelf geschreven tracks zeer gevarieerd en ook daar is bewust over nagedacht. Cox heeft altijd bekend gestaan als een zeer getalenteerde gitariste maar profileert zich nu ook als een geweldige banjo-speler en blijkt ook goed uit de voeten te kunnen op de pedalsteel. Dat zij onlangs via de socials een groot deel van haar muzikale bezittingen probeerde te kopen heeft niets te maken met het idee dat ze de interesse voor gitaren zat zou zijn. “Ik heb simpelweg te veel gitaren liggen die ik nauwelijks tot niet gebruik en dat is doodzonde. Iemand anders kan er veel aan hebben. Het werd gewoon eens hoog tijd voor een grote opruiming. Tijdens de lockdown kreeg ik bovendien de behoefte om veel nieuwe dingen te leren en ben toen gaan drummen. Daar hoor je overigens niets van terug op het album maar het leek mij daarnaast interessant om mij ook eens in andere snaarinstrumenten te verdiepen. Vandaar de country-klanken in nieuwe nummers als ‘Old Soul’ of ‘Before We Get Burned’. Ik vond het een goed idee om deze keer zoveel mogelijk verschillende klanken, sferen en kleuren samen te brengen en ik denk dat dit aardig gelukt is.

Laura Cox - Head Above Water

Het bleef niet alleen bij een ander geluid tijdens het opnemen. Ook in de bandbezetting heeft een belangrijke verandering plaatsgevonden. Zo is Mathieu, die er vanaf het prille begin bij was, niet langer onderdeel van de band. “Het bleek helaas op het persoonlijke vlak niet zo goed te gaan. Het was voor beide partijen beter om afstand van elkaar te nemen. Het was een van de moeilijkste beslissingen die ik ooit heb moeten maken. Het is een bekend fenomeen waar veel bands ooit mee te maken hebben gehad of ooit eens doorheen moeten. Ik vind het heel erg maar probeer mij te focussen op de leuke dingen die we nu met de band meemaken. Er is geen vervanger voor Mathieu gekomen. Ik heb tijdens de optredens veel van zijn gitaarpartijen overgenomen en gecombineerd met mijn eigen spel. Het muzikale gedeelte wordt nu dus bepaald door één gitaar, drums, bas en keyboards. Het klopt inderdaad dat veel vocalisten het soms lastig vinden om zich tegelijkertijd op het gitaarspel te moeten concentreren maar voor mij is dit de beste oplossing op dit moment. Mijn eerste liefde zal echter altijd de gitaar blijven maar ik had al veel eerder het idee om iets anders te proberen en mij ook als zangeres te ontwikkelen. Mijn zoektocht naar een nieuw geluid is nu in een stroomversnelling gekomen.”

Er zijn grote stappen gemaakt en, weliswaar noodgedwongen door de pandemie, was er plotseling veel tijd om daar eens goed over na te denken. Cox en haar band waren dan ook optimaal voorbereid toen zij begin vorig jaar voor twee weken een luxe studio tot hun beschikking kregen. “Ik wilde de tijd die we kregen optimaal benutten en heb daarom een strak schema gemaakt.” De fans kregen zelfs een uitgebreide rondleiding in de prachtige studio te Brussel. “Ik vind het erg leuk om mijn fans op de hoogte te houden van al onze verrichtingen en de sociale media zijn daar uitstekend geschikt voor. Wanneer er nieuwe tourdata komen of er zijn nieuwe clips om de muziek te ondersteunen, we proberen steeds weer zoveel mogelijk de fans te betrekken bij al onze activiteiten. Ik was zelf erg enthousiast over die studio en kreeg een spontane ingeving om dat te delen. Ik weet dat er mensen zijn die mij al nauwlettend volgen sinds de eerste Youtube-filmpjes en dat is al ruim tien jaar geleden.”
Laura bleek haar tijd ver vooruit te zijn. Zij is een van de eerste vrouwelijke muzikanten die het aandurfde om zichzelf in een minimale setting te presenteren. Het heeft haar veel goeds opgeleverd. Nooit had zij kunnen vermoeden dat er zoiets als een pandemie zou ontstaan en dat zij met haar band een volledig optreden op een groot festivalpodium zou geven. “Het is altijd een droom van mij geweest om ooit met mijn eigen band op Hellfest te staan. Een festival waar ik als jonge bezoeker vaak, ik denk minstens tien keer, te vinden was en ik zag mijzelf daar in mijn gedachten altijd al eens optreden. Die eerste keer is er dus in 2021 gekomen en dat was precies tijdens de lockdown. Men bood ons in het kader van Hellfest From Home 2021 de gelegenheid om toch het optreden te geven en dat online uit te zenden voor alle festivalbezoekers die allemaal noodgedwongen thuis moesten blijven. Ik had het mij indertijd anders voorgesteld maar mijn droom om daar ooit te kunnen spelen kwam eindelijk uit en het was dan ook een ervaring die je nooit meer vergeet. Gelukkig mochten we het een jaar later nogmaals ervaren maar nu in aanwezigheid van duizenden enthousiaste toeschouwers. Het was wederom geweldig en nu pas besef ik hoe uniek het is om beide edities daar te hebben gestaan.”

Een ander uniek feit, zonder het aanvankelijk zelf te beseffen, was de bemoeienis van Ted Jensen bij de totstandkoming van het album. Ted Jensen is bij de mastering bepalend geweest voor het geluid van ‘Head Above Water’ en daarmee bevindt Cox zich in een illuster gezelschap van bijzonder grote namen uit de historie van de pop en de rock. Bands als The Eagles, Muse, The Rolling Stones, The Police en artiesten als John Mayer, Carlos Santana en Madonna maakten al eens gebruik van zijn diensten als geluidstechnicus. “Het is een groot voordeel wanneer je samenwerkt met een sterk platenlabel. We werden serieus gevraagd of we wel met hem wilden samenwerken. Wat denk je? Voor de zekerheid heb ik nog even uitgezocht wie hij daadwerkelijk is en wat hij zoal gedaan heeft. Niet te geloven toch? Blijkt dat ik heel veel platen bezit waarop zijn naam staat vermeld. Ik denk dat ik heel veel geluk gehad heb met de bijdragen van iemand met zo’n staat van dienst. Onderschat het niet. Hij bracht als het ware onze muziek op ‘Head Above Water’ tot leven.”

Al sinds de release van het eerste album hebben de fans van veel Europese landen al eens kennis kunnen maken van haar live-verrichtingen. Naast de UK, Italië, Noorwegen, Spanje, Duitsland, België en, uiteraard Frankrijk, zijn ook veel landen in Oost-Europa bezocht. Steeds weer namen de bezoekersaantallen toe wanneer een plaats voor de tweede keer werd aangedaan. Helaas ging kort na het verschijnen van ‘Burning Bright’, in november 2019, de wereld ‘op slot’ en daardoor kwam daarmee ook onze geplande tournee te vervallen maar we zijn van plan om nu sterker dan ooit door te pakken. Er zal zeker nog aandacht worden besteed aan het album wanneer we optreden want er staan sterke nummers op die het vooral live goed doen. Op 18 maart zal in La Cigale te Parijs het nieuwe album gepresenteerd worden en dat vind ik persoonlijk heel bijzonder. Ik heb daar ooit Zakk Wylde. Gov’t Mule en Fall Out Boy gezien en nu mag ik daar zelf staan.”
Nederland zal in 2023 vrijwel zeker op de tourkalender verschijnen maar de exacte datum is op dit moment nog niet bekend. “In tegenstelling tot mijn eigen land zijn ze bij jullie wel degelijk geïnteresseerd in rockmuziek zoals wij die maken. Ik denk dat wij zowel op de rock- als de bluesfestivals prima uit de voeten kunnen. Ik heb geweldige muzikanten bij me waarmee ik veel kanten uit kan. Je kunt je vast voorstellen dat we er heel erg naar uit kijken om in Nederland te spelen.”

WEBSITE ARTIEST: Laura Cox Music – Official Website


Ook op Blues Magazine ...