Mud Morganfield

In de maanden oktober en november 2013 organiseert LantarenVenster te Rotterdam twee avonden met een flinke portie Amerikaanse blues.

Donderdag 17 oktober MUD MORGANFIELD & TAIL DRAGGER
aanvang concert 20:30, entree € 20

Je zou maar de zoon van de blueslegende Muddy Waters zijn. Het is voor Mud Morganfield nooit een belemmering geweest. Net als zijn vader predikt hij de essentie van de Chicago blues op innemende wijze. De gelijkenissen zijn treffend. Mud heeft hetzelfde krakende en overweldigende stemgeluid, en ook fysiek oogt hij als een reïncarnatie van Waters senior. Toch is het Morganfield gelukt om een unieke eigen stijl te ontwikkelen. Zijn spel herbergt moderne invloeden en naast klassiek werk van zijn vader, heeft hij een indrukwekkend eigen oeuvre weten op te bouwen.

Sinds hij in 2009 werd ontdekt op het Chicago Blues Festival, is hij niet meer weg te branden van de grote bluespodia. Onlangs stond hij met veel succes op het North Sea Jazz festival. Mud’s teksten zijn doorspekt van humor en dubbelzinnigheden.

Hij neemt een ferme band mee met daarin Rick Kreher, die ook ritmegitarist was bij Muddy Waters. Verder zijn Chris James & Patrick Rynn van de partij. Dit duo staat hoog aangeschreven vanwege hun cd’s op Earwig Records. Brian Fahey (van The Paladins!) is een ijzersterke bluesdrummer. En last but not least is er de onvolprezen producer, radiomaker, clubeigenaar en muzikant Bob Corritore op harmonica. Dichter bij de livesfeer van een Muddy Waters concert valt niet te komen.

De nu 72-jarige Tail Dragger werd geboren in Altheimer, Arkansas, maar woont al sinds de jaren ’60 in Chicago. Geïnspireerd door de ruwe, diepe stem van Howlin’ Wolf bouwde hij een fraaie carrière uit in zowel Chicago’s West- als South Side. Deze publieksvermaker pur sang kent alle duistere hoekjes van de gore zwarte clubs in Chicago, maar ook de podia van de grootste bluesfestivals ter wereld. Overal krijgt hij met zijn vuilbekkend bluesplezier het publiek uitzinnig.Zowel op zijn cd’s voor het prestigieuze label Delmark als live, krijgt Tail Dragger in Chicago begeleiding van de jonge meestergitarist Rockin’ Johnny Burgin. Daarnaast bestaat de band uit Kreher, Rynn, Fahey en Corritore. Wat een superbezetting!

Mud Morganfield: zang, Tail Dragger: zang, Rick Kreher: gitaar, Rockin’ Johnny Burgin: gitaar, Chris James: gitaar, Bob Corritore: harmonica, Patrick Rynn: bas, Brian Fahey: drums

tail dragger

Zaterdag 16 november MARK HUMMEL’S GOLDEN STATE LONE STAR REVUE
feat. Anson Funderburgh & Little Charlie Baty
aanvang concert 20:30, entree € 18

Zanger en mondharmonica virtuoos Mark Hummel komt naar Europa met enkele top bluesmuzikanten uit California en Texas. Ze kruisen de degens in een heuse bluesbattle, met op het podium niets dan grote namen. Mark Hummel, Anson Funderburgh en Little Charlie staan samen met een oerdegelijke ritmesectie garant voor een onvergetelijke bluesavond.

Mark Hummel is een specialist in West Coast Blues. Een ervaren showman, zowel als zanger en op de mondharmonica, die precies weet hoe hij het publiek om z’n vingers kan winden. Onlangs bracht hij zijn memoires uit, in het boek ‘Big Road Blues: 12 Bars On I-80′.’ Little Charlie Baty is de voormalige leider en meestergitarist van de groep Little Charlie & The Nightcats, die meer dan 12 albums opnamen voor Alligator Records, en een van de meest succesvolle acts waren van de hele West Coast Blues scene. Anson Funderburgh, afkomstig uit Texas, speelde met de Fabulous Thunderbirds, maar ook met Boz Scaggs, Jimmie & Stevie Ray Vaughan, Delbert MClinton en Ronnie Earl. Hij werkte langdurig samen met mondharmonica speler en zanger Sam Myers, met wie hij albums opnam voor de labels Black Top en Bullseye Blues.

De ritmesectie van deze bluesrevue speelt al samen sinds de middelbare school. Ze begeleidden o.a. Earl King, James Cotton, Kim Wilson, Gary Primich, Jimmy Vaughn en speelden bij Omar & The Howlers.

‘Little Charlie Baty plays as much guitar as Eric Clapton and Buddy Guy put together. He is one of the swiftest, most fluent guitarists working in any genre.’ (The Village Voice)

‘None of the younger crop of blues guitarists come close as Anson does to achieving the classic Stratocaster tone defined by Otis Rush in the ’50’s and Magic Sam in the ’60’s.’ (Guitar Player)

Mark Hummel: harmonica, zang / Anson Funderburgh: gitaar / Little Charlie Baty: gitaar / RW Grigsby: bas / Wes Starr: drums

Voor nadere informatie over het programma van deze voorstellingen wordt verwezen naar http://www.lantarenvenster.nl/
Kaarten voor deze concerten zijn te koop via de website en aan de kassa van LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 te Rotterdam.

De concerten in LantarenVenster worden gesubsidieerd door Dienst Kunst & Cultuur Gemeente Rotterdam & Fonds Podiumkunsten.


Ook op Blues Magazine ...